Charts.cz/Fórum/Jak začít s automatizovaným obchodováním? Potřebuju k tomu speciální software?

Jak začít s automatizovaným obchodováním? Potřebuju k tomu speciální software?

Zajímá mě, jak vlastně začít s tím automatizovaným obchodováním. Je to celé dost lákavé, ale nevím, kde se do toho pustit. Je to jenom pro profíky nebo to zvládne i někdo jako já, kdo je spíš nováček? Jaké kroky bych měl podniknout, abych se do toho dostal? Musím mít nějaký speciální software, nebo jsou k dispozici nějaké volně dostupné nástroje, které mi pomohou s obchodováním? Jaké typy softwaru jsou nejlepší pro začátečníky? Stačí mi nějaký jednoduchý program, nebo je lepší investovat do něčeho složitějšího hned na začátku? Co když se mi nevydaří první pokusy, je možné to nějak napravit bez velkých ztrát? A co vlastně automatizované systémy dělají? Jak fungují algoritmy a jak bych měl vybírat strategii pro své obchodování? Mám se zaměřit na konkrétní trhy, jako jsou akcie nebo kryptoměny, nebo je lepší mít širší záběr? Rád bych slyšel názory a tipy od těch, kteří už s tím mají zkušenosti. Jaké chyby bych měl určitě vyvarovat a co byste mi doporučili dělat jinak? Jaké jsou vaše osobní zkušenosti s automatizovaným obchodováním? Pomůže mi nějaká komunita nebo fóra sdílet své zkušenosti a rady s ostatními obchodníky? Děkuji za každou radu.

190 slov
1.9 minut čtení
29. 5. 2024
Lucie Jahodová
Lucie Jahodová

Automatizovaný trading je fakt zajímavý, ale chce to trochu se do toho ponořit. Neboj se, i nováčci to zvládnou, akorát to chce čas a trpělivost. Začít můžeš s různými platformami jako MetaTrader nebo TradingView, ty jsou celkem uživatelsky přívětivé. Můžeš najít i zdarma dostupné nástroje, ale když chceš něco komplexnějšího, tak investice do placeného softwaru může mít smysl.

Co se týče algoritmů, ty vlastně analyzují trhy a provádí obchody za tebe podle předem daných pravidel. Doporučuji si pro začátek vybrat jeden trh – třeba akcie nebo kryptoměny – a na něm se soustředit. Vyhnul bych se moc širokému portfoliu na začátku, abys neztratil přehled.

Pokud ti první pokusy nevyjdou, tak to neber jako konec světa. Je dobré mít plán na řízení rizik, aby ses vyhnul velkým ztrátám. Opravit chyby se dá, jen musíš být opatrný a poučit se z nich.

S komunitou a fóry je to super nápad. Tam můžeš sdílet zkušenosti, získat rady a naučit se od ostatních obchodníků. Hlavně se vyvaruj chyb jako je přílišná důvěra v jeden systém nebo nedostatečné testování strategie. Hodně štěstí!

174 slov
1.7 minut čtení
7. 8. 2024
Milada Vejvodová
Milada Vejvodová

Automatizovaný trading je super, ale může to být trochu matoucí, zvlášť pro nováčky. Takže jak na to? Prvně, nemusíš být profík, klidně se do toho můžeš pustit i jako začátečník. Existuje spousta nástrojů, některé zdarma, jako třeba MetaTrader nebo TradingView. Ty ti umožní testovat strategie bez nutnosti investovat hned do drahého softwaru.

Funguje to tak, že si vybereš strategii - třeba trend following nebo arbitrage - a naprogramuješ ji do algoritmu nebo použiješ existující. Algoritmy se učí z historických dat a snaží se najít vzory pro budoucí obchodování. Doporučuji začít s jedním trhem, třeba akcie nebo kryptoměny, a pak postupně rozšiřovat.

Jasně, první pokusy můžou nevydržet - tak si dej pozor na money management, abys minimalizoval ztráty. Vyhni se emocím a sleduj trh pravidelně. Komunity a fóra jsou super, tam se můžeš dozvědět hodně od zkušenějších obchodníků a sdílet své úspěchy i neúspěchy. A hlavně - zkoušej a uč se! Nezapomeň, že chyby jsou součástí procesu.

155 slov
1.6 minut čtení
15. 1. 2025
Kamila Marešová
Kamila Marešová