Charts.cz/Fórum/Jak kognitivní zkreslení ovlivňuje moje investiční rozhodnutí?

Jak kognitivní zkreslení ovlivňuje moje investiční rozhodnutí?

Zajímá mě, jak moc může kognitivní zkreslení zasahovat do mých investičních rozhodnutí. Myslím, že to, co si myslím, je správné, nemusí být vždy pravda. Například když slyším o nějaké kryptoměně, která rapidně roste, mám tendenci ji hned kupovat, i když možná nemám dostatek informací. Bývám ovlivněn strachem z toho, že přijdu o zisk, a to mě nutí jednat impulzivně. Zajímalo by mě, jestli jsou nějaké konkrétní typy kognitivních zkreslení, na které bych si měl dávat pozor, když přemýšlím o investicích. A jak se dá tomuto vlivu vyhnout? Je možné mít strategii, jak minimalizovat dopad těchto zkreslení na moje rozhodování? Jak moc může například potvrzovací zkreslení hrát roli v mém pohledu na akcie nebo jiné investice? Mám pocit, že čím více se snažím najít pozitivní informace o svých investicích, tím více ignoruju varovné signály. Jak si s tím poradit? Několikrát jsem také slyšel o tom, jak důležité je mít objektivní pohled na trh a nechat emoce stranou. Jak to ale udělat ve chvíli, kdy trh kolísá a já se cítím nervózně? Věřím, že by mohlo být užitečné sdílet názory a zkušenosti ostatních na toto téma. Jaké máte tipy nebo triky, abych se vyhnul kognitivním pastem při investování?

196 slov
2 minut čtení
12. 8. 2024
Kristýna Šilhavá
Kristýna Šilhavá

Kognitivní zkreslení může fakt hodně zamíchat s investičními rozhodnutími. V podstatě, jak jsi zmínil, tak impulzivní nákupy kvůli FOMO (strachu z promeškání) jsou dost běžný. Když slyšíš o nějaké kryptoměně, co roste, je snadné podlehnout tlaku. Potvrzovací zkreslení je další velký problém – lidi často hledají jen ty informace, co potvrzují jejich názory a ignorují ty, co říkají opak. Takže si dej pozor na to, že když investuješ, snaž se mít široký pohled a ne jen "potvrzovačky".

Myslím, že je dobrý mít jasnou investiční strategii a třeba ji i psát na papír, aby ses měl čeho držet. Když trh kolísá a cítíš nervozitu, může pomoci se na chvíli odpojit a zhodnotit situaci klidně a bez emocí. Někdy taky pomáhá mluvit s někým jiným o investicích – třeba si to ujasníš nebo dostaneš nový pohled. Hlavně si uvědom, že investování není sprint, ale spíš maraton. Pokud se držíš osvědčených metod a nejednáš pod tlakem emocí, tak máš větší šanci vyhnout se těmhle kognitivním pastem.

163 slov
1.6 minut čtení
28. 11. 2024
Adéla Tomanová
Adéla Tomanová

Kognitivní zkreslení může fakt dost zamíchat s tím, jak investuješ. Třeba to potvrzovací zkreslení, co zmiňuješ, je velký problém – když vidíš jen pozitivní věci o svých akciích a ignoruješ varovné signály, je to hodně riskantní. Hlavně u kryptoměn, kde jsou emoce silné. Strach z toho, že ti něco uteče (FOMO), může tě přimět kupovat, i když je to blbost.

Myslím, že bys měl mít nějakou strategii, třeba si předem stanovit pravidla – kolik jsi ochotný investovat nebo kdy prodáš. Pomůže ti to udržet klid, když trh kolísá. Zkus si udělat analýzu před každou větší investicí a drž se faktů – ať už je to graf nebo zpráva, ne jenom pocity nebo co říká parta na fóru.

A ještě jedna věc – sdílení názorů s ostatními může být dobrý, ale buď opatrný na skupinový tlak. Vždycky si udělej vlastní názor a nezapomeň na diverzifikaci, aby ses ochránil před velkým propadem. Drž se faktů a snaž se nebrat emoce do hry, i když je to těžký.

165 slov
1.7 minut čtení
4. 6. 2024
Vladimír Eliáš
Vladimír Eliáš