Charts.cz/Fórum/Jak začít investovat do kryptoměn a akcií bez velkého rizika?

Jak začít investovat do kryptoměn a akcií bez velkého rizika?

Přemýšlím, jak bych mohl začít investovat do kryptoměn a akcií, ale mám strach z velkého rizika. Vidím kolem sebe spoustu lidí, kteří se do toho pustili, někteří mají úspěch, jiní naopak ztrácejí. Jaké jsou nějaké tipy pro začátečníky, kteří by chtěli investovat, ale nechtějí všechno vsadit a riskovat hodně peněz? Mám na mysli něco jako rozumný přístup, kde bych mohl začít s menšími částkami a postupně se učit. Zajímalo by mě, jaké platformy jsou nejlepší pro nováčky? Je lepší začít s kryptoměnami nebo raději s akciemi? A co třeba investování do ETF nebo indexových fondů? Jak se dá snížit riziko a jak si nastavit rozpočet na investice? Kde hledat informace o trhu a jak poznat dobré příležitosti? Rád bych slyšel názory od těch, kdo už mají nějaké zkušenosti. Děkuju!

129 slov
1.3 minut čtení
23. 11. 2023
Alois Cibulka
Alois Cibulka

Takže, jestli chceš začít s investováním, tak moje rada je začít pomalu a s malýma částkama. Můžeš se podívat na ETF nebo indexový fond, to je fakt fajn pro začátečníky, protože rozkládáš riziko na víc akcií najednou. Tím pádem si nemusíš dělat starosti, že zainvestuješ do jedné akcie a ta spadne.

Pokud jde o kryptoměny, tak tam je to dost riskantní, ale můžeš zkusit investovat jen malou částku, co si můžeš dovolit ztratit. Udržíš tak riziko na uzdě. Taky je dobrý sledovat různé novinky a trendy na trhu - sleduj weby jako CoinDesk nebo Bloomberg.

Co se týče platforem, doporučuji začít na nějakých přátelských burzách, jako je třeba Robinhood nebo Revolut, mají jednoduché rozhraní pro nováčky. A pamatuj, že je důležitý mít rozpočet a dodržovat ho. Vždycky si nech rezervu pro nečekané výdaje. Jo a uč se pořád, čti knihy o investování a sleduj zkušenější lidi. Hodně štěstí!

148 slov
1.5 minut čtení
28. 5. 2023
Monika Němcová
Monika Němcová

Jasně, začít s investováním je vždycky trochu stresující, ale je to taky super příležitost. Tady pár tipů, co by ti mohly pomoct.

Nejdřív, klidně začni s menšíma částkama, třeba tak 1-5% svých úspor. Důležitý je rozložit riziko, takže místo toho, abys hodil všechno do jedný akcie nebo kryptoměny, investuj do víc různých věcí. ETF a indexový fondy jsou fajn pro začátečníky, protože ti dávají expozici na víc akcií najednou a mají nižší riziko než jednotlivý akcie.

Když mluvíš o kryptoměnách, tam to může být dost divoký. Zkus se zaměřit na stabilnější coiny jako Bitcoin nebo Ethereum a postupně se uč víc o technologiích a trhu. Platformy jako Coinbase nebo Binance jsou relativně user-friendly pro začátečníky.

Sleduj zprávy a analýzy trhu, Reddit a různé YouTube kanály nabízí spoustu informací. Nenech se ale unést emocema a neinvestuj víc, než si můžeš dovolit ztratit. Pamatuj si, že investování není sprint, ale maraton – učení a trpělivost jsou klíčový.

153 slov
1.5 minut čtení
27. 10. 2023
Lucie Malečková
Lucie Malečková