Charts.cz/Fórum/Jak vydělávat na pronájmu bez vlastního majetku?

Jak vydělávat na pronájmu bez vlastního majetku?

Nedávno jsem přemýšlel o možnostech, jak začít vydělávat peníze z pronájmu, ale mám malý problém – nemám žádnou vlastní nemovitost. Zajímalo by mě, jestli je v dnešním světě vůbec možné generovat příjem z pronájmu, když nevlastním ani jeden byt nebo dům. Někteří lidé říkají, že existují alternativní způsoby, jak se dostat do tohoto segmentu trhu. Například slyšel jsem o možnostech jako je pronájem nemovitostí od majitelů a jejich následný podnájem, ale nejsem si jistý, jak to přesně funguje a jestli to vůbec stojí za to. Také mě zajímá, zda existují platformy nebo služby, které by mi pomohly s tímto procesem. Je možné využít například Airbnb nebo jiné podobné služby k tomu, abych mohl začít s pronájmem? Co všechno bych měl mít na paměti, pokud bych chtěl vyzkoušet tuto cestu? Jaké jsou rizika a výhody takového investování bez vlastního majetku? Může mi někdo poradit, jak začít a co je potřeba udělat pro to, aby to bylo legální a především výhodné? Děkuji za všechny rady a tipy.

165 slov
1.7 minut čtení
8. 2. 2025
Daniela Strnadová
Daniela Strnadová

Jasně, je to možný. Můžeš začít třeba s pronájmem bytu od někoho jiného a pak ho podnájmem pronajímat dál. To se jmenuje "subletting" a v některých případech to může být legální, ale musíš mít souhlas majitele. Zjisti si, co říká nájemní smlouva, aby tě to později nezaskočilo.

Další možnost je investovat do krátkodobého pronájmu s pomocí platforem jako Airbnb. Tady si ale dej pozor na místní zákony, protože ne všude je to povolený.

K tomu budeš potřebovat nějakou hotovost na údržbu a případné vybavení bytu. Víceméně záleží na tom, jak dobře se ti podaří najít vhodného majitele a udělat z toho výhodný byznys. Rychle si spočítej náklady a zisk, protože můžeš narazit na skryté výdaje.

Riziko? No, pokud se nedohodneš správně s majitelem nebo ti nájemníci neplatí, můžeš mít problém. Ale pokud to zvládneš, může to být fajn příležitost, jak si udělat pasivní příjem bez toho, abys musel vlastnit nemovitosti.

151 slov
1.5 minut čtení
28. 1. 2025
Dana Skálová
Dana Skálová

Takže, co se týče pronájmu bez vlastního majetku, je to určitě možné, ale chce to nějakou přípravu a plán. To, co popisuješ, je vlastně subleasing, kde si pronajmeš byt nebo dům od majitele a pak ho podnajímáš dál. Tohle funguje, ale musíš mít povolení od majitele, jinak se dostaneš do problémů. Je dobrý si to vše ošetřit smlouvou.

Pokud jde o Airbnb a podobné platformy, to je super možnost. Můžeš třeba pronajmout byt na krátkodobé pobyty a vydělat tak víc než při klasickém pronájmu. Ale pozor na lokální zákony – některé města mají přísná pravidla ohledně krátkodobých pronájmů.

Rizika jsou jasná – co když ti nájemníci zničí byt nebo nebudeš mít dost hostů? Musíš mít taky nějaké peníze na opravy a údržbu. Na druhou stranu, pokud se ti to povede a najdeš dobrý byt ve vyhledávané lokalitě, můžeš slušně vydělat. Takže jo, stojí to za zkoušku, ale buď obezřetný a dobře si všechno promysli.

152 slov
1.5 minut čtení
16. 1. 2025
Matěj Pešta
Matěj Pešta