Charts.cz/Fórum/Co přesně je liquidity mining a jak funguje?

Co přesně je liquidity mining a jak funguje?

Slyšel jsem poslední dobou hodně o něčem, co se jmenuje liquidity mining, ale pořád mi to není úplně jasné. Může mi někdo vysvětlit, co to vlastně je a jak to funguje? Zajímalo by mě, jaké jsou hlavní výhody a nevýhody této strategie. Jaký je rozdíl mezi liquidity mining a stakingem? A proč by někdo chtěl poskytovat likviditu? Jaké kryptoměny se obvykle používají v těchto procesech? A co to vlastně znamená pro investora? Jaké jsou rizika spojená s liquidity miningem, protože slyším obavy o ztrátu hodnoty nebo o impermanent loss? Mám pocit, že se v tom trochu ztrácím, takže bych ocenil nějaké jednoduché vysvětlení. Také by mě zajímalo, jak začít s liquidity miningem, pokud bych se rozhodl do toho jít. Jaké platformy bych měl používat a co bych měl mít na paměti při výběru likvidity? Omlouvám se, jestli je to příliš otázek najednou, ale opravdu bych rád pochopil, co to liquidity mining vlastně obnáší.

153 slov
1.5 minut čtení
3. 3. 2024
Matěj Kašpar
Matěj Kašpar

Takže liquidity mining je vlastně způsob, jakým můžeš vydělat kryptoměny tím, že poskytuješ likviditu na decentralizovaných burzách. Když poskytneš nějaké páry kryptoměn do likviditního poolu, tak ti za to burza platí odměny, obvykle v podobě tokenů. Hlavní výhodou je možnost pasivního příjmu, ale můžeš se taky setkat s rizikem impermanent loss, což je ztráta hodnoty způsobená kolísáním cen mezi kryptoměnami v poolu.

Liší se to od stakingu, kde prostě zamkneš své coiny a dostáváš odměny jen za to, že je držíš. U liquidity miningu riskuješ víc, ale potenciálně můžeš mít vyšší výnosy. Co se týče kryptoměn, tak většinou se používají populární jako ETH nebo USDC.

Pokud chceš začít, nejlepší je podívat se na platformy jako Uniswap nebo SushiSwap. Při výběru likvidity je dobrý mít na paměti volatilitu těchto aktiv a rozumně diversifikovat. Nezapomeň si udělat průzkum o poplatcích a dalších podmínkách. Je to zajímavá strategie, ale rozhodně si dej pozor na rizika.

151 slov
1.5 minut čtení
13. 9. 2023
Bohuslav Jiránek
Bohuslav Jiránek

Takže liquidity mining je v podstatě způsob, jakým můžeš vydělávat kryptoměny tím, že poskytuješ likviditu na decentralizovaných burzách. Když vložíš svoje kryptoměny do nějakého poolu, tak ostatní lidé je můžou používat k obchodování. Za to dostaneš odměny, většinou v podobě tokenů nebo poplatků z obchodů. Hlavně se to dělá s páry jako ETH/USDT nebo DAI/ETH.

Rozdíl mezi liquidity mining a stakingem je v tom, že u stakingu zablokuješ svoje mince na určitou dobu a dostáváš úrok za to, že pomáháš zabezpečit síť. U liquidity miningu vlastně tvoříš likviditu pro obchodování. Obě metody mají svý výhody a nevýhody. Výhody jsou hlavně pasivní příjem, ale nevýhody zahrnují riziko ztráty hodnoty a takzvaný impermanent loss, což se stane, když se ceny mincí v poolu výrazně změní.

Rizika jsou fakt reálná – můžeš přijít o část investice kvůli tomu impermanent loss. Takže je dobrý se předem dobře informovat a rozumět tomu, co děláš.

Pokud chceš začít s liquidity miningem, zkus platformy jako Uniswap nebo SushiSwap. Musíš mít nějaké ETH na pokrytí transakčních poplatků a pak vložit třeba pár mincí do poolu. Při výběru likvidity buď opatrnej - nejlépe začni s tokenama, kterým rozumíš a víš, že mají stabilnější hodnotu.

192 slov
1.9 minut čtení
7. 4. 2024
Vladimíra Stehlíková
Vladimíra Stehlíková