Charts.cz/Fórum/Můžu z DeFi získat víc než z tradičního spoření?

Můžu z DeFi získat víc než z tradičního spoření?

Zajímalo by mě, jestli je reálné vydělat víc peněz pomocí DeFi než na běžném spořicím účtu. Mám pocit, že tradiční banky nabízejí dost nízké úroky, tak bych chtěl vědět, jestli to má smysl zkusit investovat do nějakých decentralizovaných financí. Slyšel jsem o různých protokolech, kde se dá poskytovat likvidita nebo půjčovat kryptoměny a prý tam jsou vysoké výnosy. Ale je to opravdu tak jednoduché? Jak to funguje? Co se stane, když trh spadne? Je bezpečné investovat do DeFi, nebo to znamená jen vysoké riziko ztráty? Například, když si vezmu úrokovou sazbu na spořícím účtu, tak je to nějakých 1-2 %, ale slyšel jsem o případech, kdy lidé v DeFi dosahovali mnohem vyšších výnosů – třeba 10 % a více. Jak je to možné? Mám se tedy vydat touto cestou a riskovat, nebo se raději držet osvědčených tradičních metod spoření? Jaké máte zkušenosti vy ostatní s tímto porovnáním? Měli jste úspěchy nebo naopak problémy? Co byste doporučili někomu, kdo o tom zatím moc neví?

163 slov
1.6 minut čtení
5. 3. 2024
Soňa Konečná
Soňa Konečná

Jo, tak DeFi může teoreticky přinést mnohem víc než tradiční bankovní spoření. Ty úroky na spořicích účtech jsou fakt nízký, většinou kolem 1-2 %, zatímco v DeFi můžeš vidět výnosy kolem 10 % a víc. Funguje to tak, že poskytuješ likviditu do různých protokolů, nebo půjčuješ svoje kryptoměny a za to dostáváš úroky.

Ale pozor, není to bez rizika. Když trh spadne, můžeš o peníze snadno přijít. Je tam hodně volatility a některé projekty můžou být i podvodný. Takže pokud se rozhodneš jít do DeFi, je dobrý dělat research a začínat s menšími částkami, abys to oťukal.

Myslím, že je dobrý mít diverzifikaci - část peněz v DeFi a část v tradičních metodách. Hlavně si uvědom, že to je jiná liga a že bys měl být připravený na možné ztráty, stejně jako na potenciální zisky. Zkušenosti lidí jsou různý - někteří měli skvělé výsledky, jiní se spálili. Takže zvažuj pečlivě.

149 slov
1.5 minut čtení
27. 1. 2024
Simona Hradilová
Simona Hradilová

Jasně, DeFi může nabízet mnohem vyšší výnosy než tradiční bankovní úroky, ale je to hodně o riziku. Když se podíváš na likviditu nebo půjčování kryptoměn, tak můžeš narazit na výnosy klidně 10 % a víc, což je super. Hlavně ty protokoly jako Aave nebo Uniswap to fakt umějí. Ale pozor, když trhy klesnou, můžeš ztratit hodně rychle. Ty vysoké výnosy bývají spojeny s vyšším rizikem – hacky, smart kontrakty co mají bugy, nebo prostě volatilita kryptoměn, co ti může srazit hodnotu. Takže jo, má to smysl zkusit, ale investuj jen to, co si můžeš dovolit ztratit a pořádně si to nastuduj. Mnoho lidí s tím mělo úspěch, ale i dost těch, co naletěli. Takže opatrně a hodně informací!

118 slov
1.2 minut čtení
9. 8. 2022
Bohumil Jiránek
Bohumil Jiránek