Charts.cz/Fórum/Jak se COVID-19 dotkl nájemních cen v městech?

Jak se COVID-19 dotkl nájemních cen v městech?

Zajímalo by mě, jaký vliv měla pandemie COVID-19 na ceny nájmů v různých městech. Přijde mi, že během prvních měsíců lockdownu se spousta lidí rozhodla vrátit k rodičům nebo do menších měst, což muselo nějak ovlivnit trh s nájmami. Slyšel jsem, že některé velké městské oblasti zaznamenaly pokles cen, zatímco naopak v menších městech nebo na předměstích ceny naopak rostly, protože lidé začali hledat více prostoru a klidu. Zajímalo by mě, jestli to tak opravdu je a jaké konkrétní trendy se ukázaly. Jak reagovali pronajímatelé? Museli snižovat ceny, nebo se snažili udržet své nájmy na stejné úrovni i přes klesající poptávku? A co třeba návrat k normálu? Vrátili se lidé zpět do větších měst a jaký to mělo dopad na ceny? Přijde mi to jako zajímavé téma pro diskuzi, tak pokud má někdo konkrétní zkušenosti nebo znalosti, rád bych slyšel vaše názory a postřehy.

144 slov
1.4 minut čtení
30. 10. 2023
Alois Cibulka
Alois Cibulka

No, tohle téma je docela zajímavý. Většina lidí při lockdownu fakt utekla z velkých měst, což vedlo k poklesu nájmů v centrech. Například v Praze nebo Brně byly ceny dolů, protože prostě nebyl zájem. Na druhou stranu, menší města a předměstí zažívaly boom – ceny šly nahoru, jak lidi hledali větší prostory a klid.

Pronajímatelé byli často naštvaní, protože nemohli mít plné byty, tak museli snižovat ceny nebo nabízet nějaké slevy. V začátku pandemie se snažili udržet nájmy na stejné úrovni, ale pak jim došlo, že to prostě nejde.

Teď už se to pomalu vrací k normálu, lidi se zase stěhujou zpátky do center a ceny se zvedají. Bude zajímavý sledovat, jestli to vydrží nebo ne. Každopádně je to fakt velká změna, co se během těch pár let stalo.

129 slov
1.3 minut čtení
11. 2. 2024
Bohuslav Rybář
Bohuslav Rybář

Jo, pandemie měla fakt velkej dopad na nájemní ceny. V prvních měsících lockdownu spousta lidí utekla z velkých měst, jako je Praha nebo Brno, protože najednou nebylo potřeba být v centru dění, když se všechno přesunulo na online. Takže ceny nájmů v těchto městech šly dolů, někde i o dost. Naopak menší města a předměstí začaly zažívat boom – lidi chtěli víc prostoru, klid a zahradu, tak tam začali prchat. Ceny na předměstích vzrostly, protože poptávka se tam zvýšila. Pronajímatelé v centrech to ze začátku moc nechtěli akceptovat, snažili se udržet ceny, ale nakonec museli slevit, jinak by jim byty stály prázdný. Teď už se to pomalu vrací k normálu, ale ne všechny oblasti stejně. Některý lidi se vrátili do měst, jinej si zase zvykli na život na venkově a zůstali tam. Je to fakt zajímavý sledovat, jak se ten trh vyvíjí.

142 slov
1.4 minut čtení
1. 7. 2024
Renata Švecová
Renata Švecová