Charts.cz/Fórum/Co se děje s dluhopisy při vyšší inflaci?

Co se děje s dluhopisy při vyšší inflaci?

Zajímalo by mě, jak vlastně reagují dluhopisy na rostoucí inflaci. Slyšel jsem, že když inflace roste, tak to může mít na dluhopisy nějaký negativní vliv, ale nejsem si tím jistý. Chci se dozvědět, co se přesně děje s jejich hodnotou a výnosem. Když inflace stoupá, znamená to, že výnosy z dluhopisů klesají? A co se stane s cenou dluhopisů, které už mám v portfoliu? Ztrácí na hodnotě nebo naopak? Jak moc je tedy důležité sledovat inflaci při investování do těchto cenných papírů? Měly by se mi podívat na jiné investice v takovém případě? A co třeba investice do akcií nebo nemovitostí, jsou tyto alternativy bezpečnější než dluhopisy v době vysoké inflace? Rád bych věděl, jestli má smysl diverzifikovat a jak moc bych měl přehodnotit svou strategii v závislosti na aktuálním ekonomickém prostředí.

132 slov
1.3 minut čtení
18. 4. 2022
Luboš Černý
Luboš Černý

Když inflace roste, tak dluhopisy obvykle ztrácejí na hodnotě. To je proto, že výnosy z nově vydávaných dluhopisů jdou nahoru, aby kompenzovaly investory za vyšší inflaci. Takže pokud máš starší dluhopisy s nižším úrokem, tak jejich cena na trhu klesne, protože investoři preferují ty nové s lepším výnosem.

Když inflace stoupá, výnosy z dluhopisů ne klesají, ale spíš rostou. To může znamenat, že se ti staré dluhopisy prodávají hůř a můžeš na nich prodělat, pokud bys je chtěl prodat.

Sledovat inflaci je důležitý faktor při investování do dluhopisů. Může být lepší podívat se po jiných investicích jako akcie nebo nemovitosti, které mohou lépe odolávat inflaci. Akcie mají tendenci růst s inflací a nemovitosti zase často zvyšují hodnotu.

Diverzifikace portfolia je vždy dobrý nápad, obzvlášť v době vysoké inflace. Takže rozhodně přehodnoť strategii, jestli máš většinu v dluhopisech – můžeš chtít víc rozložit riziko do různých typů aktiv.

147 slov
1.5 minut čtení
18. 1. 2025
Oldřich Vyskočil
Oldřich Vyskočil

No, když inflace roste, tak se to s dluhopisy moc nelíbí. V podstatě, když inflace stoupá, tak reálné výnosy dluhopisů klesají. To znamená, že peníze, který dostaneš z úroků, si koupí míň než dřív. Takže investoři začnou prodávat starší dluhopisy s nižšími úroky a ceny těchto dluhopisů padají. To má za následek, že když už máš dluhopisy v portfoliu, jejich hodnota klesá, což není moc fajn.

Pokud inflace zůstane vysoká, můžeš uvažovat o jiných investicích jako akcie nebo nemovitosti, které historicky bývají lepší v časech inflace. Tyhle alternativy můžou poskytnout lepší ochranu proti inflaci než dluhopisy. A jo, určitě je dobrý mít diverzifikované portfolio. Přehodnocení strategie podle aktuální ekonomické situace je rozumný krok. Takže sledovat inflaci je fakt důležitý.

119 slov
1.2 minut čtení
24. 5. 2024
Elena Šilhavá
Elena Šilhavá