Charts.cz/Fórum/Jaké jsou hlavní výhody dluhopisů oproti akciím?

Jaké jsou hlavní výhody dluhopisů oproti akciím?

Zajímalo by mě, jaké jsou vlastně hlavní výhody investování do dluhopisů v porovnání s akciemi. V poslední době jsem se dostal k myšlence investic a začal jsem číst různé články, ale pořád mám pocit, že mi něco uniká. Vím, že akcie mohou přinášet vysoké zisky, ale občas to vypadá jako velké riziko. Když se podívám na dluhopisy, zdají se být bezpečnější, ale jak to doopravdy je? Jaké jsou výhody dluhopisů? Získávám nějaké stabilní výnosy? Je pravda, že dluhopisy mají nižší volatilitu než akcie? A co likvidita – je snadnější prodat dluhopisy než akcie? Měly by být dluhopisy součástí portfolia každého investora, nebo je lepší se zaměřit jen na akcie? Jakou roli hrají úrokové sazby v těchto dvou typech investic a jak je to ovlivňuje? Rád bych znal názory zkušenějších investorů a jejich pohled na tuto problematiku. Díky!

137 slov
1.4 minut čtení
10. 7. 2021
Bohuslav Rybář
Bohuslav Rybář

No, tak dluhopisy mají pár zajímavých věcí oproti akciím. První je, že ti většinou dávají fixní úrok, což je super, protože víš, co dostaneš. Akcie můžou skákat nahoru a dolů, dluhopisy jsou v tomhle stabilnější. Méně volatilní znamená menší stres, když to na burze lítá.

Další věc je riziko - dluhopisy bývají považovány za bezpečnější investici, zejména státní dluhopisy. Když investuješ do akcií a trh spadne, můžeš ztratit dost peněz. U dluhopisů se většinou vrátíš k tomu, co jsi investoval, pokud tedy emitent nezbankrotuje. Ale i to se stává.

Co se týká likvidity, tak to záleží. Některé dluhopisy se prodávají hůř než akcie, ale obecně máš víc možností prodat je kdykoli než akcie malých firem. A úrokový sazby? Ty mají vliv na ceny dluhopisů - když stoupnou, cena starších dluhopisů klesá. Takže je dobrý mít přehled o trhu.

A jestli by měly být součástí portfolia - rozhodně jo! Různorodost je důležitá. Mít jen akcie není vždycky nejlepší nápad. Takže klidně kombinuj akcie a dluhopisy podle toho, jak moc chceš riskovat.

168 slov
1.7 minut čtení
3. 9. 2024
Nikola Janková
Nikola Janková

Investování do dluhopisů má pár jasných výhod, které stojí za to zvážit. Především, dluhopisy většinou nabízejí stabilnější a předvídatelnější výnosy než akcie. Když koupíš dluhopis, víš, kolik dostaneš úroků a kdy ti vrátí hlavní částku. To je v kontrastu s akciemi, kde můžeš mít velké výkyvy a zisky nejsou zaručené.

Další plus je nižší volatilita. Zatímco akcie mohou skákat nahoru a dolů, dluhopisy se často pohybují poklidněji, což je příjemné pro investory, kteří nemají rádi velké riziko.

K likviditě - záleží na konkrétním trhu a typu dluhopisu. Někdy může být prodej dluhopisů složitější než akcií, ale obecně jsou v oběhu dostatečně, aby se daly prodat.

Co se týká úrokových sazeb, ty hrají důležitou roli. Když úrokové sazby rostou, ceny dluhopisů mají tendenci klesat. Akcie mohou reagovat různě v závislosti na firmě a trhu.

Je dobrý nápad mít v portfoliu jak akcie, tak dluhopisy. Akcie ti můžou přinést vyšší zisky, ale dluhopisy ti poskytnou stabilitu a ochranu proti výkyvům trhu. Takže kombinace obou může být rozumná strategie.

164 slov
1.6 minut čtení
28. 1. 2025
Elena Holušová
Elena Holušová