Charts.cz/Fórum/Existují nějaké speciální ETF na kryptoměny, které mohu zkusit?

Existují nějaké speciální ETF na kryptoměny, které mohu zkusit?

V poslední době se hodně mluví o investování do kryptoměn a já bych chtěl vědět, jestli existují nějaké specifické ETF, které přímo investují do kryptoměn nebo nějakých projektů spojených s blockchainem. Zajímá mě, jaké jsou možnosti pro investory, kteří nechtějí kupovat jednotlivé kryptoměny, ale raději by šli cestou ETF. Slyšel jsem, že jsou ETF, které sledují výkon různých kryptoměnových indexů nebo dokonce i fondy, které drží určité množství Bitcoinů či jiných altcoinů. Jaké jsou ty nejlepší možnosti na trhu? Můžete mi doporučit nějaké konkrétní ETF, které by stály za zvážení? Taky by mě zajímalo, jaký je rozdíl mezi těmito ETF a klasickými akciovými ETF. Myslím tím hlavně to, jestli jsou tato krypto ETF stejně likvidní a jak je to s poplatky. A co regulace? Je to něco, co bych měl mít na paměti? Bude pro nás, investory, bezpečnější zvolit ETF místo přímého nákupu kryptoměn? Chtěl bych se dostat hlouběji do tohoto tématu a uvítal bych jakékoli rady nebo zkušenosti od lidí, kteří už do těchto fondů investovali.

167 slov
1.7 minut čtení
28. 2. 2024
Ondřej Kočí
Ondřej Kočí

Existuje pár ETF zaměřených na kryptoměny, co bys mohl zkusit. Například Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) je jeden z těch nejznámějších, i když to není úplně klasické ETF. Dále třeba ProShares Bitcoin Strategy ETF (BITO) investuje do futures kontraktů, což je něco jiného než přímý nákup kryptoměn. Pak jsou tu i fondy jako Bitwise 10 Crypto Index Fund, který sleduje výkon více různých kryptoměn.

Rozdíl mezi těmito krypto ETF a tradičními akciovými ETF je hlavně v likviditě a poplatcích. Krypto ETF můžou mít vyšší poplatky a jejich likvidita může být nižší, obzvlášť pokud se jedná o méně obchodované fondy. Regulace kolem těchto ETF se teď vyvíjí, takže je dobrý být v obraze. Taky pamatuj, že investování přes ETF může být bezpečnější než přímý nákup, protože ti to dává nějakou vrstvu ochrany a správy. Ale pořád to má svá rizika.

Takže pokud jsi opatrný investor a nechceš se moc angažovat v kryptoměnových burzách, tyto ETF by mohly být rozumná volba.

156 slov
1.6 minut čtení
14. 11. 2024
Veronika Tichá
Veronika Tichá

Pokud hledáš ETF na kryptoměny, tak už je pár zajímavých možností. Například Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) je celkem známý a umožňuje ti investovat do Bitcoinu bez nutnosti ho kupovat přímo. Pak je tady třeba ProShares Bitcoin Strategy ETF, což je další možnost, jak se dostat na trh s kryptoměnami. Některé ETF se zaměřují i na firmy, co souvisejí s blockchainem, jako je Amplify Transformational Data Sharing ETF (BLOK).

Co se týče likvidity, většina těchto ETF by měla být stejně likvidní jako klasická akciová ETF, ale záleží na konkrétním fondu. Poplatky se pohybují různě, často jsou vyšší než u tradičních ETF, takže je dobré to sledovat. Regulace kolem kryptoměnových ETF není tak robustní jako u akciových fondů, takže je potřeba být opatrný.

Osobně si myslím, že investování do ETF může být bezpečnější než přímý nákup kryptoměn, hlavně kvůli tomu, že se nemusíš starat o bezpečnostní otázky spojené s peněženkami a privátními klíči. V každém případě si udělej pořádný průzkum před investováním a zjisti si víc o konkrétních fondech.

166 slov
1.7 minut čtení
28. 11. 2024
Jindřich Škoda
Jindřich Škoda