Charts.cz/Fórum/Kdy začít investovat do dividendových akcií?

Kdy začít investovat do dividendových akcií?

Zajímalo by mě, kdy je ideální doba na to, abych začal investovat do dividendových akcií. Mám pocit, že dlouhodobě se jedná o skvělou příležitost, jak si vybudovat pasivní příjem, ale nejsem si jistý, jak to přesně funguje. Je lepší začít investovat hned teď, nebo počkat na nějaký konkrétní okamžik, třeba až budou akcie levnější? Odpovídá to nějakému cyklu trhu, nebo by se na to mělo dívat spíš z pohledu osobních financí a rozpočtu? Myslím na to, že bych chtěl mít nějaké stabilní příjmy z investic v budoucnosti a dividendové akcie mi připadají jako rozumná volba. Má smysl začít s menšími částkami a postupně navyšovat investice? Existují nějaká konkrétní kritéria, podle kterých bych měl vybírat akcie, které vyplácí dividendy? A co když se situace na trhu změní a dividendy se sníží? Jak na to reagovat? Mám také obavy z toho, že bych mohl ztratit peníze a nevím, jestli bych měl mít nějakou rezervu předtím, než začnu investovat. Jak to vidíte vy? Kdy jste začali investovat do dividendových akcií vy a co vám pomohlo rozhodnout se v tom správném čase?

178 slov
1.8 minut čtení
12. 2. 2023
Žaneta Štěpánková
Žaneta Štěpánková

Jasně, investování do dividendových akcií je fajn nápad, hlavně pokud chceš pasivní příjem. Ideální doba na začátek je vlastně teď, pokud máš nějaké úspory a vidíš, že ti to dává smysl. Čekat na levnější akcie může být riskantní, protože nikdo přesně neví, kdy a jestli se ceny vrátí dolů.

Osobně bych doporučil začít s menší částkou, třeba pár tisíc, a postupně navyšovat. Sleduj firmy, co mají stabilní a rostoucí dividendy – to je důležité. A neboj se mít nějakou rezervu pro případ, že bys náhodou potřeboval peníze.

Když se trh změní a dividendy klesnou, je dobré posoudit situaci. Někdy je lepší počkat a uvidět, jestli se firma vzpamatuje. Ztráty se občas stávají, ale dlouhodobě to většinou vyjde dobře, pokud si pečlivě vybíráš akcie. Měj na paměti, že investování je maraton, ne sprint.

132 slov
1.3 minut čtení
24. 8. 2023
Jitka Švábová
Jitka Švábová

Je to tak, investice do dividendových akcií může být fajn způsob, jak budovat pasivní příjem. Kdy začít? No, pokud máš nějaké úspory, není důvod čekat. Často se říká, že čas na trhu je důležitější než časování trhu. Ceny akcií se mění, ale pokud už teď investuješ, můžeš profitovat z dlouhodobého růstu a dividend.

Začni klidně s menšími částkami. Můžeš si tím rozložit riziko a postupně se učit. Co se týče výběru akcií, zaměř se na firmy s historicky stabilními nebo rostoucími dividendami, solidním cash flow a dobrou reputací.

Jasně, trh může být nevyzpytatelný a dividendy se mohou snížit. V takových případech je dobré mít plán – buď investice držet a počkat na zotavení, nebo prodávat, pokud se situace zhorší. A rozhodně mít nějakou rezervu před investováním je rozumné.

Osobně jsem začal investovat do dividendových akcií, když jsem měl trochu úspor a chtěl jsem rozšířit portfolio. Pomohlo mi to vidět dlouhodobý potenciál a užívat si pasivní příjem v budoucnu.

157 slov
1.6 minut čtení
21. 1. 2025
Petr Šťastný
Petr Šťastný