Charts.cz/Fórum/Jaké budou ceny nemovitostí v Praze za 10 let?

Jaké budou ceny nemovitostí v Praze za 10 let?

Zajímalo by mě, jak si myslíte, že se budou vyvíjet ceny nemovitostí v Praze v následujících deseti letech. Mám pocit, že Praha jakožto hlavní město má stále velký potenciál a poptávka po bydlení tu bude vždycky vysoká. Ale co když se změní ekonomické podmínky, nebo třeba nastane nějaká krize? Myslíte si, že ceny vzrostou, poklesnou, nebo zůstanou víceméně stabilní? Jaké faktory by mohly ovlivnit trh s nemovitostmi? Mám taky obavy ohledně inflace a dalších ekonomických ukazatelů, které by mohly mít vliv na realitní trh. Co říkáte na to, jak se třeba promění nabídka a poptávka v důsledku změn v pracovním trhu a možnosti práce na dálku? Je možné, že lidé začnou hledat bydlení jinde a Praha by mohla ztratit na atraktivitě? Všichni víme, že jsou tady i nové stavební projekty a vládní regulace, co si o tom myslíte? Jaké máte názory na investice do nemovitostí v tomto kontextu? Dává smysl investovat teď, nebo počkat na stabilizaci trhu? Jaké jsou vaše osobní zkušenosti s investováním do pražských nemovitostí?

167 slov
1.7 minut čtení
10. 8. 2023
Barbora Bartošová
Barbora Bartošová

Ceny nemovitostí v Praze za 10 let? To je těžko říct. Praha má rozhodně pořád velký potenciál, ale spousta faktorů to může ovlivnit. Ekonomika, inflace, úrokové sazby... to všechno hraje roli. Teď se hodně mluví o práci na dálku, takže je možné, že lidi začnou hledat bydlení i jinde, než je jen Praha. Nové stavební projekty a regulace od státu taky můžou přinést změny. Pokud se postaví víc bytů, může to stlačit ceny dolů, ale zase na druhou stranu poptávka bude pravděpodobně pořád vysoká. Investice do nemovitostí teď může dávat smysl, pokud si člověk počká na tu správnou příležitost a nechtěl by investovat do špatných lokalit. Řekl bych, že stabilizace trhu je dost důležitá, ale kdo ví, co se může stát za těch 10 let. Moje osobní zkušenost je taková, že investice do pražských nemovitostí mohou být výhodné, pokud člověk dobře zvažuje lokalitu a trend. Ale riziko tu vždycky je.

150 slov
1.5 minut čtení
24. 12. 2022
Martin Bureš
Martin Bureš

Obecně se dá říct, že ceny nemovitostí v Praze dlouhodobě rostou, ale tak nějak to bude záviset na spoustě faktorů. Ekonomika, inflace, úrokové sazby, to všechno hraje roli. Když bude ekonomika růst a lidi budou mít práci, je pravděpodobné, že se ceny zvednou. Ale co když přijde krize nebo nějaký ekonomický šok? To by mohlo ceny srazit.

Co se týče nabídky a poptávky, tak pokud víc lidí začne pracovat z domova, může se stát, že někteří opustí Prahu a ceny půjdou dolů. Ale na druhou stranu Praha je pořád atraktivní pro investice, takže tam bude určitě zájem.

Nové stavební projekty můžou zvýšit nabídku, což by mohlo tlačit ceny dolů, ale zase záleží na lokalitě. Z pohledu investování si myslím, že teď je možná trochu riskantní do toho skočit, ale dlouhodobě to může být zajímavý krok. Řekl bych počkat na stabilizaci trhu a pak se rozhodnout.

144 slov
1.4 minut čtení
27. 1. 2024
Štěpán Pešta
Štěpán Pešta