Charts.cz/Fórum/Investice do komerčních nemovitostí a inflace

Investice do komerčních nemovitostí a inflace

Mám takovou otázku, která mě už nějakou dobu trápí. Jaké jsou vlastně výhody a nevýhody investování do komerčních nemovitostí v době, kdy je inflace na vysokých hodnotách? Zajímalo by mě, jestli se to vůbec vyplatí, když ceny všeho rostou a nejistota na trhu je cítit na každém kroku. Slyšel jsem, že nemovitosti bývají považovány za bezpečnou investici v těžkých časech, ale co když se situace změní? Jak moc ovlivňuje inflace ceny nájmů a celkovou návratnost investice? Mám obavy, jestli se mi podaří najít kvalitní nájemce, když i jejich náklady rostou. Je lepší investovat do komerčních prostor jako jsou kanceláře nebo obchody, nebo bych měl raději zvolit jiný typ investice? Co si o tom myslíte vy, kteří už máte zkušenosti s tímto typem investic? Mohlo by mít smysl začít s menšími projekty nebo je lepší počkat, než se trh stabilizuje? Děkuji za vaše názory!

143 slov
1.4 minut čtení
30. 12. 2024
Michal Bílek
Michal Bílek

Když se bavíme o investicích do komerčních nemovitostí v době vysoké inflace, je to fakt složité. Na jednu stranu, nemovitosti mohou chránit před inflací, protože nájmy obvykle rostou spolu s cenami. Ale na druhou stranu, pokud bude inflace vysoká a ekonomika nestabilní, může být těžší najít solidní nájemce. Můžeš mít problém s tím, že i firmy budou šetřit a možná se stěhovat do levnějších prostor nebo zavírat úplně. Co se týče kanceláří versus obchodů, záleží na lokalitě a specifikách trhu. Někde se daří retailu, jinde zase kancelářím. Možná má smysl začít s menšími projekty, kde můžeš lépe kontrolovat rizika. Čekání na stabilizaci trhu může být rozumný krok, ale zase můžeš přijít o příležitosti. Podle mě je dobré mít jasnou strategii a nebát se hledat rady od zkušenějších investičních poradců.

129 slov
1.3 minut čtení
9. 7. 2023
Božena Hlaváčová
Božena Hlaváčová

Investice do komerčních nemovitostí v době vysoké inflace je fakt vrcholová věc. Na jednu stranu, nemovitosti obecně si drží hodnotu, takže se můžeš vyhnout znehodnocení peněz. Ceny nájmů můžou růst s inflací, což ti může pomoci pokrýt rostoucí náklady a udržet cash flow. Ale na druhou stranu, když se ekonomika kroutí, nájemci mají větší tlak na rozpočet, takže můžeš mít problém najít solidního nájemce. O kancelářích a obchodech to platí dvojnásob – pokud lidi nebudou mít peníze, tak nebudou ani platit za pronájmy. Možná bys měl začít s menšími projekty, abys měl menší riziko, nebo počkat na stabilizaci trhu. Je to riskantní, ale může to být i dobrá příležitost, záleží na tvém postoji k riziku.

115 slov
1.2 minut čtení
30. 6. 2023
Vladimíra Vojtěchová
Vladimíra Vojtěchová