Charts.cz/Fórum/Můžu ztratit peníze v DeFi, když investuji?

Můžu ztratit peníze v DeFi, když investuji?

Zajímalo by mě, jestli je možné ztratit peníze v oblasti DeFi, když se rozhodnu investovat. Vím, že decentralizované finance nabízejí různé příležitosti, jako jsou likviditní fondy a yield farming, ale zároveň mám pocit, že tam existuje spousta rizik. Jaké jsou šance na to, že přijdu o své investice? Slyšel jsem o různých hackech a podvodech v DeFi světě a docela mě to děsí. Mám obavy, že můžu být také obětí něčeho podobného. Co když se stane, že platforma, na které investuji, zkrachuje nebo bude napadena? Nebo co když udělám nějakou chybu při převodu kryptoměn? Mám si dávat pozor na něco konkrétního, abych minimalizoval riziko ztráty? Jaké zkušenosti mají ostatní investoři v této oblasti? Myslím si, že by mi pomohlo slyšet příběhy lidí, kteří už nějaké peníze v DeFi ztratili, abych lépe pochopil situaci. Je tu někdo, kdo mi může poradit, jak se vyhnout ztrátám a co dělat pro zabezpečení svých investic? Díky moc!

153 slov
1.5 minut čtení
14. 10. 2023
Dana Rybářová
Dana Rybářová

jo, v DeFi můžeš fakt ztratit peníze. Je to tam dost divoký, tohle není jako klasická banka. Všechno je decentralizovaný a i když můžeš vydělat hezký procenta na yield farmingu nebo liquidity providing, riziko je fakt velký. Slyšel jsem o hackech, co se stávaly, a i o podvodech s fake projekty, co vypadaly legit.

Platformy můžou zkrachovat, smart kontrakty můžou mít bugy a ty se můžeš dostat do problémů, pokud uděláš chybu při převodu. Nejlepší je dělat vlastní průzkum – koukat na hodnocení projektů, číst recenze a hlavně nesázet všechny prachy na jednu kartu.

Někdo tady už ztratil peníze na neznámých platformách, takže fakt dávej pozor a investuj jen to, co si můžeš dovolit ztratit. Zkus používat hardwarové peněženky pro větší sumy a nezapomínej na dvoufázový ověření. A nakonec – buď opatrný s novinkama, vždycky se podívej na historii projektu a jeho vývojáře.

143 slov
1.4 minut čtení
20. 7. 2024
Kamila Benešová
Kamila Benešová

Jasně, ztráta peněz v DeFi je určitě možná. Existuje spousta rizik, jako hacky, podvody nebo prostě špatné investice. Například, pokud investuješ do likvidity a platforma zkrachuje, můžeš přijít o všechno. Hacky se stávají docela často, takže je dobrý dávat pozor, jaké projekty vybereš. Zjisti si něco o týmu a jejich reputaci, ať víš, kdo za tím stojí.

Taky si dej pozor na smart kontrakty. Někdy mají bugy nebo nejsou dobře auditovaný. A samozřejmě – ujisti se, že používáš bezpečné peněženky a nikdy nesdílej seed fráze.

Mnoho lidí už přišlo o peníze při yield farmingu nebo když se pokoušeli rychle odprodat tokeny po pumpě. Takže rozlož investice a neinvestuj víc, než si můžeš dovolit ztratit. Nezapomeň se vzdělávat a sledovat novinky, protože DeFi se rychle mění.

124 slov
1.2 minut čtení
3. 2. 2024
Jana Roubalová
Jana Roubalová