Charts.cz/Fórum/Kdy je lepší koupit akcie než ETF?

Kdy je lepší koupit akcie než ETF?

Přemýšlím nad tím, že bych chtěl investovat do akcií, ale zároveň mám pocit, že ETF by pro mě mohlo být lepší volbou. Jenže teď, když se na to tak dívám, pořád mě napadá, kdy vlastně dává smysl zvolit akcie namísto ETF. Jsou situace, kdy je lepší jít do konkrétní akcie, i když vím, že ETF nabízí diverzifikaci a nižší riziko? Co si myslíte o tom, že třeba pokud mám nějaké konkrétní společnosti, které mě zajímají a věřím jim, bylo by rozumnější investovat přímo do nich místo do fondu? A co třeba poplatky? Vím, že u ETF jsou nižší náklady na správu, ale jak to vypadá s akciemi? Mohlo by se mi to vyplatit z dlouhodobého hlediska? Zajímá mě také, jak se díváte na faktory jako volatilita trhu nebo aktuální hospodářské podmínky – má to vliv na rozhodnutí mezi těmito dvěma možnostmi? Mám pocit, že investice do jednotlivých akcií by mi mohla přinést větší zisk, ale co když udělám chybu a trh se otočí? Jak to vlastně máte s vlastními zkušenostmi? Kdy jste si řekli: teď chci investovat do konkrétní akcie a kdy jste zvolili ETF? Věřím, že vaše rady a názory mi pomohou lépe pochopit tuto dilema a udělat informovanější rozhodnutí.

201 slov
2 minut čtení
17. 11. 2023
Vladimíra Ševčíková
Vladimíra Ševčíková

Když přemýšlíš, jestli koupit akcie nebo ETF, záleží na tvých cílech a jak moc chceš riskovat. Pokud máš na mysli konkrétní firmy, které dobře znáš a věříš v jejich budoucnost, může být investice do jednotlivých akcií rozumná. Můžeš tím získat větší potenciální zisk, ale taky se vystavuješ většímu riziku. ETF ti naopak poskytne diversifikaci, což snížení rizika znamená, ale nemusíš mít takový výnos jako při úspěšném výběru akcií.

Poplatky u ETF jsou většinou nižší než u investic do jednotlivých akcií, ale pokud máš na mysli dlouhodobou investici a koupíš akcie jednorázově, tak s poplatky to nemusí být tak dramatické. Volatilita trhu určuje, co se děje s cenami akcií i ETF. V turbulentních časech může být lepší mít diverzifikaci z ETF, protože to může stabilizovat výnosy.

Osobně bych doporučil začít s nějakým poměrem – třeba část do ETF a část do akcií. Tak si vyzkoušíš, co ti víc sedí. Kdy jsi se rozhodl pro konkrétní akcii? Třeba když jsi viděl trend nebo dobré výsledky firmy. Kdybych měl tipnout, tak nejlepší je mít dobře promyšlený plán a nespoléhat se jen na intuici.

178 slov
1.8 minut čtení
24. 12. 2024
Simona Kašparová
Simona Kašparová

Když uvažuješ, jestli investovat do akcií nebo ETF, tak je důležitý promyslet pár věcí. Pokud máš konkrétní společnosti, o kterých si myslíš, že mají velký potenciál (třeba technologie nebo zdravotnictví), tak koupě přímo akcií může být fakt výhodná. Můžeš mít větší zisk, když se trefíš do dobrých firem, ale samozřejmě to nese víc rizika. U ETF máš rozložené riziko, což je super pro začátečníky nebo pokud nechceš být tak moc ve stresu z volatility trhu.

Co se týče poplatků, tak u akcií platíš zpravidla jen provizi za nákup a prodej, což může být nízké, zatímco ETF mají nějaké provozní náklady. To si musíš spočítat, jestli ti nakonec neudělá větší škodu. Taky záleží na tom, jak dlouho chceš investovat – pokud plánuješ držet akcie dlouhodobě a věříš v jejich růst, tak to může vyjít líp než ETF.

A jasně, když je trh hodně volatilní nebo je nějaká krize, tak bych byl opatrnější s nakupováním jednotlivých akcií. Může se ti to vymstít. Já osobně jsem někdy šel do jednotlivých akcií, když jsem měl pocit, že jsou podhodnocené. Ale u ETF jsem byl víc, když jsem chtěl mít klid a vědět, že mám rozložený risk.

Takže záleží na tvém stylu investování a jak moc jsi ochotnej riskovat. Takhle to vidím.

204 slov
2 minut čtení
2. 1. 2025
Miroslava Doleželová
Miroslava Doleželová