Kdy je lepší koupit akcie než ETF?
Přemýšlím nad tím, že bych chtěl investovat do akcií, ale zároveň mám pocit, že ETF by pro mě mohlo být lepší volbou. Jenže teď, když se na to tak dívám, pořád mě napadá, kdy vlastně dává smysl zvolit akcie namísto ETF. Jsou situace, kdy je lepší jít do konkrétní akcie, i když vím, že ETF nabízí diverzifikaci a nižší riziko? Co si myslíte o tom, že třeba pokud mám nějaké konkrétní společnosti, které mě zajímají a věřím jim, bylo by rozumnější investovat přímo do nich místo do fondu? A co třeba poplatky? Vím, že u ETF jsou nižší náklady na správu, ale jak to vypadá s akciemi? Mohlo by se mi to vyplatit z dlouhodobého hlediska? Zajímá mě také, jak se díváte na faktory jako volatilita trhu nebo aktuální hospodářské podmínky – má to vliv na rozhodnutí mezi těmito dvěma možnostmi? Mám pocit, že investice do jednotlivých akcií by mi mohla přinést větší zisk, ale co když udělám chybu a trh se otočí? Jak to vlastně máte s vlastními zkušenostmi? Kdy jste si řekli: teď chci investovat do konkrétní akcie a kdy jste zvolili ETF? Věřím, že vaše rady a názory mi pomohou lépe pochopit tuto dilema a udělat informovanější rozhodnutí.