Charts.cz/Fórum/Jak začít s pasivním investováním, když mám málo peněz?

Jak začít s pasivním investováním, když mám málo peněz?

V poslední době se hodně mluví o pasivním investování a o tom, jak je to skvělý způsob, jak si zajistit finanční budoucnost, aniž bych musel trávit hodiny sledováním trhů. Ale co když mám jen pár set korun měsíčně? Je možné s tak malou částkou vůbec něco začít? Slyšel jsem o různých investičních platformách a fondech, ale vůbec nevím, kde začít. Jaké jsou nejlepší možnosti pro lidi, kteří nemají k dispozici velké sumy peněz? Mám se vůbec do něčeho pouštět, nebo je lepší počkat, až ušetřím víc? Slyšel jsem něco o ETF a indexových fondech – fungují tyto nástroje opravdu pro malé investice? A co kryptoměny nebo dokonce NFT? Jsou tyto alternativy dostupné i pro běžné lidi bez velkého kapitálu? Co všechno bych měl zvážit předtím, než se rozhodnu investovat, a jak se vyhnout zbytečným chybám? Jaké tipy byste doporučili pro začátečníky v oblasti pasivního investování s omezenými prostředky? Myslíte si, že je důležité mít nějakou strategii nebo plán ještě předtím, než se do něčeho pustím? Děkuji za jakoukoli pomoc.

169 slov
1.7 minut čtení
18. 1. 2025
Roman Čermák
Roman Čermák

Tak tohle je častý problém, co řeší spousta lidí. S pár stovkami měsíčně se rozhodně dá začít, není potřeba čekat na vyšší částky. Hlavní je mít plán a strategii, jak investovat. ETF a indexový fondy jsou super volba, protože máš možnost investovat do širokého spektra akcií bez velkých poplatků. Můžeš začít třeba s platformama, co umožňujou investice od malých částek, některý dokonce od 100 Kč.

Kryptoměny vypadají lákavě, ale jsou dost volatilní a riskantní, takže s nimi opatrně. NFT? Taky zajímavé, ale pro začátečníka to může být spíš gamble než investice.

Předtím než se do něčeho pustíš, zkus si nastavit rozpočet, kolik jsi ochotný riskovat. A nezapomeň se zbavit dluhů, pokud nějaký máš. Investování není sprint, ale maraton – čím dřív začneš, tím lépe. Zkus zjistit víc o dlouhodobém investování a vyhni se panickým prodejům. Hlavně si dej pozor na poplatky a vybírej platformy s nízkými náklady.

145 slov
1.5 minut čtení
23. 7. 2024
Jana Roubalová
Jana Roubalová

No jasně, investovat se dá i s pár stovkama měsíčně. Nečekej, až nasbíráš velkou částku, to je blbost. Začni třeba s ETF nebo indexovými fondy, ty jsou skvělý pro pasivní investování a většinou nemají vysoký minimální vklad. Můžeš si otevřít účet na nějaké platformě jako je Degiro nebo Fio a investovat pravidelně, třeba i 500 Kč měsíčně.

Kryptoměny taky můžeš zkusit, ale dej si pozor, tam je to dost riskantní. NFT bych úplně neřešil, to je spíš spekulace a pro začátečníka to může být oříšek. Důležitý je mít nějakou strategii; plánuj, co chceš dosáhnout a jak dlouho jsi ochotný investovat.

Nezapomeň se vzdělávat, přečti si pár knížek nebo sleduj videa o investování. Vždycky se vyplatí vědět, do čeho jdeš. A hlavně buď trpělivej – investování je maraton, ne sprint.

129 slov
1.3 minut čtení
29. 1. 2025
Milena Svobodová
Milena Svobodová