Charts.cz/Fórum/Co je to NFT a jak to funguje?

Co je to NFT a jak to funguje?

V poslední době se hodně mluví o NFT. Každý druhý to zmiňuje, ale já pořád nevím, co to vlastně je. Slyšel jsem, že to má něco společného s digitálním uměním a kryptoměnami, ale není mi jasné, jak to funguje. Je to jako když si koupíte klasické umění, nebo je to úplně něco jiného? A jak se dá NFT vytvořit? Můžu si vytvořit svoje vlastní NFT bez nějakých speciálních znalostí? Co vlastně znamená, že je něco "nezaměnitelné"? Jakým způsobem se NFT prodávají a kde je možné je koupit? Zajímalo by mě také, jestli má smysl do toho investovat, nebo je to spíš jen takový trend na pár měsíců? Jaké jsou rizika spojená s těmito digitálními aktivy? A co říkáte na budoucnost NFT - budou opravdu tak důležité jako se teď říká? Mám pocit, že v tom všichni lítají, ale já pořád nevím co a jak. Můžete mi prosím objasnit, co to NFT vlastně je a jak se s tím dá pracovat?

160 slov
1.6 minut čtení
28. 8. 2021
David Macek
David Macek

NFT, což je zkratka pro nezaměnitelné tokeny, jsou vlastně digitální certifikáty, které dokazují vlastnictví nějakého digitálního umění, hudby nebo jiných digitálních předmětů. Rozdíl oproti klasickému umění je v tom, že místo fyzického díla máš prostě token v blockchainu, což je jako veřejná databáze. Každý NFT je unikátní a nemůže být nahrazen jiným tokenem.

Vytvoření vlastního NFT není tak složité. Existuje několik platforem, jako OpenSea nebo Rarible, kde můžeš snadno nahrát svoje digitální dílo a převést ho na NFT. Není třeba mít žádné speciální znalosti – stačí trochu technické zdatnosti s internetem a pár kliknutí.

NFT se prodávají většinou na specializovaných trzích, kde si můžeš prohlédnout nabídku a koupit, co se ti líbí. Můžeš také prodávat svoje vlastní NFT, pokud nějaké vytvoříš.

Pokud uvažuješ o investici do NFT, měl bys mít na paměti, že trh může být dost volatilní a některé projekty jsou prostě módní výstřelky. Rizika zahrnují možné ztráty peněz, pokud hodnota tvého NFT klesne. Budoucnost NFT je nejasná – někteří lidé věří, že se stane důležitým prvkem digitální ekonomiky, jiní tvrdí, že to je jen trend na krátkou dobu. Takže si to dobře promysli a buď opatrný.

185 slov
1.9 minut čtení
16. 8. 2023
Božena Světlíková
Božena Světlíková

NFT, což je zkratka pro non-fungible token, je v podstatě digitální certifikát vlastnictví něčeho unikátního na blockchainu. Takže když kupuješ NFT, kupuješ si vlastnictví konkrétního digitálního umění, videa, nebo jiného obsahu. Na rozdíl od klasických kryptoměn jako Bitcoin, který je zaměnitelný (můžeš ho vyměnit za jiný Bitcoin), každý NFT je jedinečný a nelze ho nahradit.

Vytvořit NFT můžeš docela jednoduše, potřebuješ k tomu platformu jako OpenSea nebo Rarible a nějaké znalosti o kryptoměnách, protože většina NFT funguje na Ethereum blockchainu. Stačí mít peněženku s ETH a můžeš nahrát svou digitální práci a vytvořit NFT bez nějakých zvláštních technických znalostí.

Co se týče prodeje, NFT se prodávají na různých tržištích a ceny mohou být šílené – od pár dolarů po miliony. Investice do NFT má svá rizika, trh je dost volatilní a může to být jen trend. Mnoho lidí do toho investuje s vidinou zisku, ale nic není jisté.

Ohledně budoucnosti – těžko říct. Někteří tvrdí, že NFT budou hrát důležitou roli v digitálním umění a sběratelství, jiní jsou skeptičtí. Každopádně je dobré být opatrný a neinvestovat víc, než si můžeš dovolit ztratit.

181 slov
1.8 minut čtení
13. 5. 2023
Jarmila Jonášová
Jarmila Jonášová