Nevýhody investice do zlata oproti realitám?
Zajímalo by mě, jaké jsou vlastně nevýhody investice do zlata ve srovnání s realitami. Zlato se často považuje za bezpečný přístav, ale když to vezmu do úvahy, tak mě zajímá, co by mohlo být na investování do zlata horší než koupě nemovitosti. Například, jak to je s likviditou? Je zlato opravdu tak snadno prodejný jako dům nebo byt? A co náklady spojené s oběma typy investic? U nemovitostí jsou náklady na údržbu a daně, ale u zlata to asi nebude taky jen o ceně samotného kovu. A pak je tu otázka rentability – přece jen se říká, že realitní trh má tendenci růst a přinášet pasivní příjem skrze nájemné. Jak je to se zlatem? Může vůbec zlato generovat nějaký příjem? Také mě zajímá, jak je to s volatilitou cen zlata v porovnání s realitním trhem. Mohou se ceny zlata měnit rychleji než ceny nemovitostí, nebo je to naopak? Bude lepší mít peníze uložené v něčem stabilnějším, jako jsou například byty? Jaké jsou tedy ty hlavní nevýhody investice do zlata, které bych měl mít na paměti, pokud zvažuji investice do nemovitostí?