Charts.cz/Fórum/Jak bezpečně uchovávat moje NFT a co k tomu potřebuji?

Jak bezpečně uchovávat moje NFT a co k tomu potřebuji?

Zajímalo by mě, jak to vlastně funguje s uchováváním NFT, protože mám pár digitálních uměleckých děl a nechci o ně přijít. Slyšel jsem, že je důležité mít správné peněženky, ale nevím, co přesně to znamená. Mám používat hardwarovou peněženku nebo stačí nějaká softwarová? A co je to vlastně ta „seed phrase“? Jak ji mám uchovávat, abych se nebál, že ji ztratím nebo mi ji někdo ukradne? A je dobré mít víc než jednu peněženku na různé NFT, nebo to je zbytečné? Taky jsem slyšel o platformách jako OpenSea a Rarible – jsou bezpečné pro ukládání nebo by měly být použity jen na nákup a prodej? Co když chci převést NFT mezi peněženkami? Je na to něco speciálního? Jak poznám, že moje NFT jsou opravdu v bezpečí a že mě nikdo neokrade? Je věc, co bych měl udělat jako prevenci proti hacknutím nebo podvodům? Když už na to mám investovat peníze, chci mít jistotu, že moje investice je dobře chráněna. Jaké jsou nejlepší praktiky pro zabezpečení mojí digitální sbírky? Co všechno potřebuji vědět o zálohování a obnově přístupu k mým NFT? Je něco jiného, co bych měl zvážit, než se pustím do světa digitálního umění a NFT? Doufám, že mi někdo poradí a objasní mi tohle všechno.

206 slov
2.1 minut čtení
14. 5. 2024
Filip Matoušek
Filip Matoušek

Bezpečné uchovávání NFT je fakt důležitý, takže tady je pár rad. První věc, co potřebuješ, je peněženka. Hardwarová peněženka je nejlepší volba, protože je to fyzické zařízení, takže máš větší jistotu, že tě nikdo neokradne. Softwarová peněženka může být fajn pro rychlý přístup a obchodování, ale není tak bezpečná jako ta hardwarová.

Seed phrase, to je ta fráze, co ti umožňuje obnovit přístup k peněžence. Měl bys ji napsat na papír a schovat někde v bezpečí, třeba v trezoru, a rozhodně ji nedávej nikam online. Ztráta seed phrase znamená ztrátu přístupu k NFT.

Pokud máš víc než pár NFT, mít víc peněženek může být rozumné pro diversifikaci rizika. Co se týče platforem jako OpenSea nebo Rarible, ty jsou dobré na obchodování, ale moc bych tam nenechával drahé NFT.

Převod NFT mezi peněženkami je obvykle jednoduchý - prostě pošleš NFT na adresu druhé peněženky. Ale dávej pozor na poplatky za transakce. Jak poznáš, že jsou tvoje NFT v bezpečí? Sleduj transakce a ujisti se, že máš silné heslo a dvoufázové ověření všude, kde je to možné.

Jako prevence proti hacknutí se vyhýbej podezřelým odkazům a nikdy nikomu nesděluj svoji seed phrase ani heslo. A pokud budeš investovat do digitálního umění, vždycky dělej vlastní výzkum a měj plán pro zálohování a obnovu přístupu k tvým NFT. Je dobré mít i plán pro případ, že bys chtěl své investice prodat nebo převést.

227 slov
2.3 minut čtení
9. 12. 2023
Filip Klíma
Filip Klíma

Uchovávání NFT je důležitý krok, pokud chceš mít jistotu, že tvoje digitální umění zůstane v bezpečí. První věc, co potřebuješ, je peněženka. Hardwarová peněženka je nejlepší volba pro dlouhodobé uchovávání, protože je offline a nedostupná pro hackery. Softwarové peněženky jsou fajn na rychlé transakce, ale měly bys být opatrný a používat jen ty důvěryhodné.

Seed phrase je klíčový prvek – to je vlastně seznam slov, který ti umožní obnovit přístup k peněžence. Měl bys ji uložit na papír a schovat někde v bezpečí, ideálně na více místech, aby jsi ji neztratil. A jo, mít víc než jednu peněženku může být dobrý nápad pokud chceš rozdělit svá NFT nebo minimalizovat riziko.

Platformy jako OpenSea a Rarible jsou spíš pro obchodování než pro ukládání. Měl bys svoje NFT převést do vlastní peněženky. Když chceš převést NFT mezi peněženkami, většinou to jde jednoduše přes blockchain – stačí zadat adresu cílové peněženky a potvrdit transakci.

Bezpečnostní tipy? Používej dvoufaktorovou autentizaci, měj silná hesla a dávej pozor při klikání na odkazy. Hacknutí se děje dost často, takže buď obezřetný. Zálohování je důležité – jak už jsem říkal, seed phrase si ulož na více míst. Možná zvaž i nějaké zabezpečení jako hardwarové zařízení.

Pokud teprve začínáš s NFT, buď opatrný s investicemi a důkladně se informuj o projektech, do kterých investuješ. Hodně štěstí!

213 slov
2.1 minut čtení
26. 4. 2024
Martin Průcha
Martin Průcha