Charts.cz/Fórum/Kdy je nejlepší čas investovat do ETF?

Kdy je nejlepší čas investovat do ETF?

Už dlouho přemýšlím o investování do ETF, ale pořád se mi nedaří najít ten správný okamžik. Zajímalo by mě, jestli existují nějaké konkrétní faktory nebo období, které by mi mohly pomoci rozhodnout se, kdy je nejlepší investovat. Někteří lidé říkají, že je dobré investovat pravidelně, nezávisle na trhu, jiní zase tvrdí, že je lepší počkat na poklesy cen. Také jsem slyšel o strategii "buy the dip", ale nevím, jak to funguje v praxi. Jaké máte zkušenosti s časováním investic do ETF? Je lepší nakupovat na začátku roku, když trhy tradičně rostou, nebo třeba na podzim? A co třeba z hlediska ekonomických cyklů? Kdybyste byli na mém místě, jak byste se rozhodli? Myslíte si, že je důležité sledovat aktuální trendy a zprávy, nebo se spíš soustředit na dlouhodobé cíle? Jak moc je důležité mít přehled o nákladech spojených s ETF a jak ovlivňují rozhodnutí o investici? Zkrátka – kdy se vám osvědčilo investovat do ETF a co všechno je dobré zvážit před tímto krokem?

163 slov
1.6 minut čtení
13. 8. 2024
Radek Štěpán
Radek Štěpán

Investování do ETF je hodně o osobní strategii. Mnoho lidí doporučuje pravidelnou investici, třeba každý měsíc, bez ohledu na to, co se děje na trhu. To snižuje riziko a eliminuje tu potřebu časování trhu, což je fakt těžký. Pak je tu ta strategie "buy the dip", což znamená koupit, když ceny klesnou. Je to fajn, ale těžko říct, kdy přesně bude ten pokles.

Někteří investoři radí nakupovat na začátku roku, protože historicky se trhy po novém roce zvedají. Ale zase na podzim můžeš najít zajímavé příležitosti. Důležitý jsou i ekonomický cykly – v dobách recese může být lepší se vyhnout agresivním nákupům.

Sledování trendů a zpráv může být užitečný, ale pokud máš dlouhodobý cíl, tak to tolik neřeš. Co se nákladů týče, určitě si je hlídej, protože to může ovlivnit tvou celkovou návratnost.

Celkově bych doporučil si stanovit cíle a držet se jich. Ať už se rozhodneš pro pravidelný nákup nebo čekání na poklesy, hlavně se nenech unést emocemi.

156 slov
1.6 minut čtení
3. 2. 2025
Marek Hora
Marek Hora

Investování do ETF je fakt o přístupu a osobních cílech. Pravidelné investování, jako třeba měsíční vklady, je super strategie. Tím se vyhneš stresu z časování trhu. Na druhou stranu, když trhy klesají, tak je jasné, že je to příležitost – „buy the dip“ funguje, pokud se nepotopíš do paniky.

Jestli jde o roční období, nemusíš být moc přehnaně strategický. Začátek roku bývá fajn, ale na podzim můžeš taky narazit na dobré ceny. Ekonomické cykly jsou důležité, ale spíš sleduj dlouhodobý trend a cíle. Zprávy jo, ale nebuď na ně úplně závislý.

A náklady? Ty rozhodně zohledni. Čím nižší poplatky, tím víc peněz ti zůstane na investice. Celkově platí: investuj pravidelně a buď trpělivý. ETF jsou většinou dlouhodobá hra.

118 slov
1.2 minut čtení
31. 1. 2025
Martina Kolářová
Martina Kolářová