Charts.cz/Fórum/Jak začít se stakingem kryptoměn a co potřebuji vědět?

Jak začít se stakingem kryptoměn a co potřebuji vědět?

Zdravím všechny, chtěl bych se zeptat na staking kryptoměn. V poslední době jsem narazil na spoustu informací o tom, jak je to skvělý způsob, jak vydělat pasivní příjem, ale vlastně nevím, kde začít. Můžete mi prosím říct, co všechno potřebuji mít, abych mohl začít? Jaké kryptoměny jsou nejlepší pro staking? Je důležité mít vlastní peněženku nebo stačí používat burzu? A co je vůbec ten staking? Jak funguje a jaké jsou rizika? Slyšel jsem, že někteří lidé si stěžují na ztrátu peněz, takže bych rád věděl, na co si dát pozor. Opravdu by mě zajímalo, jestli se vyplatí investovat do stakingu nebo jestli je lepší hledat jiné způsoby investic. Taky by mě zajímalo, jak dlouho musím svoje mince držet a jestli je možné je kdykoliv prodat. Bude super, když mi někdo může objasnit i to, jak často dostávám odměny a jestli je nějaký minimální vklad. Rád bych měl z kriptoměn něco navíc a staking vypadá jako super volba. Díky moc za rady!

161 slov
1.6 minut čtení
27. 11. 2021
Zuzana Jirková
Zuzana Jirková

Takže, staking je vlastně jako šetření, ale s kryptoměnama. Když stakuješ, držíš nějaký coin v peněžence a tím pomáháš udržovat síť. Za to dostáváš odměny v podobě dalších mincí. Je to fajn způsob, jak si vydělat pasivní příjem, ale chce to vědět, do čeho jdeš.

Nejdřív musíš mít nějakou kryptoměnu, co podporuje staking. Mezi ty nejlepší patří třeba Ethereum (pokud máš ETH 2.0), Cardano nebo Tezos. Teď je dobrý mít vlastní peněženku, protože u burzy máš větší riziko, že ti je vezmou. Sice burzy často nabízejí staking, ale pak nemáš nad nimi kontrolu.

Co se rizik týče, tak můžeš ztratit část investice kvůli poklesu ceny coinu. A taky si dej pozor na minimální vklady a dobu, po kterou musíš mince držet - některé projekty ti neumožní snadné vybrání peněz hned. Odměny z stakingu většinou dostáváš pravidelně, někdy to bývá denně, týdně nebo měsíčně.

Doporučuji si prostudovat konkrétní projekty a zjistit podmínky ohledně stakingu předtím než se do toho pustíš. Jo a vždycky se dívej na poplatky! Někdy se ti může zdát investice zajímavá, ale když zaplatíš hodně na poplatcích, tak to nemusí být tak výhodný.

182 slov
1.8 minut čtení
16. 3. 2023
Alena Tichá
Alena Tichá

Staking je v podstatě způsob, jak držet kryptoměny a získávat za to odměny. Funguje to tak, že místo těžby, jak to znáš třeba u Bitcoinu, se u stakingu tvoří bloky pomocí držení mincí. Když stake-uješ, pomáháš zajišťovat síť a za to dostáváš odměny. Teď k tomu, co potřebuješ: hlavně nějaké mince, které podporují staking. Mezi nejoblíbenější patří třeba Ethereum 2.0, Cardano nebo Polkadot. Co se týče peněženek, je lepší mít vlastní, protože s burzami je to riskantní – pokud burza padne, můžeš o vše přijít. Ale některé burzy jako Binance nebo Kraken mají vlastně staking služby, takže je to na tobě. Rozhodně si dej pozor na poplatky a minimální vklady; každá platforma má jiné požadavky.

Odměny se většinou vyplácí pravidelně, ale záleží na konkrétní měně. Můžeš mít i zámky na čas, kdy nemůžeš své mince prodat. Takže pokud chceš rychle vybírat, radši si zjisti podmínky dopředu. Riziko tady určitě je – trh může kolísat, a ty můžeš přijít o hodnotu svých investic. Proto nikdy neinvestuj víc, než si můžeš dovolit ztratit. Před začátkem si pořádně nastuduj konkrétní projekty a jejich mechanismy. Hodně štěstí!

182 slov
1.8 minut čtení
26. 12. 2024
Denisa Krausová
Denisa Krausová