Charts.cz/Fórum/ETF versus akcie – co je lepší pro začátečníky?

ETF versus akcie – co je lepší pro začátečníky?

Zajímá mě, jestli je lepší začít investovat skrze ETF nebo kupovat jednotlivé akcie? Mám pocit, že ETF by mohly být pro mě jako začátečníka bezpečnější volbou, ale zároveň se bojím, že bych mohl přijít o nějaké zisky, které by mi mohla přinést investice do jednotlivých akcií. Jak to vlastně funguje? Když si koupím ETF, tak prý investuji do celého koše akcií a tím pádem se rozkládá riziko. Je to pravda? A co když chci investovat do konkrétní společnosti? Musím mít velkou částku na to, abych mohl nakupovat akcie jednotlivě nebo se dá začít i s menším obnosem? To jsem slyšel, že akcie mohou být hodně volatilní a může to být pro někoho jako já dost stresující. Jaké jsou vlastně výhody a nevýhody obou přístupů? A jak moc je důležité mít nějaké znalosti o trhu, když se rozhodnu pro jednu nebo druhou variantu? Chtěl bych se naučit více o investování a být si jistější ve svých rozhodnutích, takže budu vděčný za všechny rady a zkušenosti.

164 slov
1.6 minut čtení
27. 9. 2023
Jakub Šváb
Jakub Šváb

Jasně, rozumím. ETF jsou super volba pro začátečníky. Jak říkáš, investuješ do celého portfolia akcií, což ti pomůže rozložit riziko. Místo toho, abys vsadil na jednu firmu, tak jsi víc chráněnej před velkýma výkyvama v cenách. Když koupíš jednotlivé akcie, můžeš na tom vydělat víc, ale taky víc ztratit, pokud se firma pokazí nebo trh spadne.

Co se týče částky na investice, dneska už můžeš koupit akcie i po částech, takže nemusíš mít mega kapitál. Záleží na platformě, kterou používáš – některé umožňujou nákup frakcí akcií.

Znalosti o trhu jsou určitě důležitý, ale začít s ETF ti dává čas na naučení se víc bez velkého stresu. Můžeš sledovat, jak se trh vyvíjí a učit se postupně. Takže shrnuto – ETF jsou fajn volba pro začátek a když se pak cítíš jistější, můžeš zkusit i nějaký jednotlivý akcie.

136 slov
1.4 minut čtení
13. 12. 2024
Adéla Tomanová
Adéla Tomanová

No, tak k tomu ETF a akciím. Fakt, že ETF investuješ do koše akcií, je pravda. To znamená, že máš rozložené riziko, což je pro začátečníka super. Když koupíš ETF, tak jsi víc chráněný proti fluktuacím trhu, což může být pro tebe jako nováčka menší stres. Pokud jde o jednotlivé akcie, ty můžou mít velké výkyvy, a když to neodhadneš správně, můžeš dost prodělat.

K tomu, jestli potřebuješ velký obnos na nákup jednotlivých akcií – v dnešní době už můžeš nakupovat i zlomkové akcie, takže nemusíš mít na účtu miliony. Ale pokud chceš investovat do konkrétní firmy, tak si dej pozor na to, co děláš a jaké máš znalosti.

Výhody ETF jsou jasné – diverzifikace a menší riziko. Naopak nevýhodou může být, že neuděláš takové zisky jako u nějakého rychlého růstu akcií. U jednotlivých akcií můžeš mít větší potenciál, ale zároveň i větší riziko. Znalosti o trhu jsou důležité – čím víc víš, tím líp se rozhodneš. Takže klidně začni s ETF a pak postupně přecházej na akcie, až se budeš cítit pohodlně.

172 slov
1.7 minut čtení
7. 10. 2023
Karel Beneš
Karel Beneš