Charts.cz/Fórum/Diversifikace vs. konkrétní akcie – co je lepší?

Diversifikace vs. konkrétní akcie – co je lepší?

Přemýšlím nad tím, jak by měly vypadat moje investice a jsem trošku zmatený. Četl jsem spoustu článků o tom, jak je důležité diversifikovat portfólio, abych omezil riziko a zároveň maximalizoval potenciální zisky. Na druhou stranu se mi často říká, že pokud se soustředím na konkrétní akcie, které opravdu důkladně prozkoumám a rozumím jim, mohu dosáhnout mnohem vyšších výnosů. Takže nevím, co si o tom myslet. Je lepší mít rozmanité investice v různých sektorech a aktivech, nebo investovat většinu peněz do několika vybraných akcií, které považuji za skutečně perspektivní? Jaké máte zkušenosti s diversifikací versus zaměřením se na konkrétní akcie? Jak jste to řešili vy ve svém portfoliu? Myslíte si, že existuje nějaký ideální poměr mezi diversifikací a specializací? A co třeba investice do kryptoměn nebo NFT? Měly by být také součástí diversifikace, nebo je lepší se na ně zaměřit samostatně? Omlouvám se za spoustu otázek najednou, ale chci opravdu pochopit, jak správně přistupovat k investicím.

155 slov
1.6 minut čtení
6. 8. 2022
Elena Jahodová
Elena Jahodová

Když to vezmu kolem a kolem, obojí má svoje pro a proti. Diversifikace ti pomůže snížit riziko, protože když jedna akcie klesne, jiná může stoupat. Dává smysl mít nějaké akcie z různých sektorů, aby ses ochránil před výkyvy trhu. Na druhou stranu, pokud se zaměříš na pár akcií, které fakt dobře znáš a věříš jim, můžeš dosáhnout lepších výnosů. Je to o tom, co ti sedí víc – jestli jsi risk takový typ, nebo radši konzervativní investitor. Já bych doporučil nějaký mix – třeba 70 % diversifikovaných investic a 30 % do konkrétních akcií, co sis nastudoval. Co se týče kryptoměn a NFT, tam bych byl opatrný. Jsou dost volatilní, takže je klidně můžeš zkusit jako část diversifikace, ale ne přehnaně. Vždycky je dobrý mít plán a řídit se jím.

130 slov
1.3 minut čtení
7. 1. 2025
Luboš Strnad
Luboš Strnad

Tak tohle je věčný problém. Na jednu stranu, diversifikace ti fakt pomáhá rozložit riziko. Když investuješ do víc než jen pár akcií, tak i když něco spadne, tak to nevytáhne celý tvůj účet dolů. Na druhou stranu, pokud se zaměříš na konkrétní akcie, které si podrobně prozkoumal a věříš jim, můžeš mít mnohem větší zisky. Je to taková sázka na to, že fakt víš, co děláš.

Většina lidí radí mít nějaký mix. Třeba 70% v diversifikovaných ETF nebo fondech a zbytek klidně do těch pár akcií, co ti přijdou super. A co se týče kryptoměn a NFT? Osobně bych je bral jako součást diversifikace, ale ne úplně jako hlavní investici. Ty trhy jsou dost volatilní a můžeš lehce přijít o dost peněz.

Zkus si udělat plán a určit si, jaký máš apetit na riziko. Hlavně investuj jen tolik, kolik jsi ochotný ztratit. Ať už diverzifikace nebo specializace, důležitý je mít jasno v tom, co chceš dosáhnout.

154 slov
1.5 minut čtení
29. 12. 2024
Magdaléna Vacková
Magdaléna Vacková