Diversifikace vs. konkrétní akcie – co je lepší?
Přemýšlím nad tím, jak by měly vypadat moje investice a jsem trošku zmatený. Četl jsem spoustu článků o tom, jak je důležité diversifikovat portfólio, abych omezil riziko a zároveň maximalizoval potenciální zisky. Na druhou stranu se mi často říká, že pokud se soustředím na konkrétní akcie, které opravdu důkladně prozkoumám a rozumím jim, mohu dosáhnout mnohem vyšších výnosů. Takže nevím, co si o tom myslet. Je lepší mít rozmanité investice v různých sektorech a aktivech, nebo investovat většinu peněz do několika vybraných akcií, které považuji za skutečně perspektivní? Jaké máte zkušenosti s diversifikací versus zaměřením se na konkrétní akcie? Jak jste to řešili vy ve svém portfoliu? Myslíte si, že existuje nějaký ideální poměr mezi diversifikací a specializací? A co třeba investice do kryptoměn nebo NFT? Měly by být také součástí diversifikace, nebo je lepší se na ně zaměřit samostatně? Omlouvám se za spoustu otázek najednou, ale chci opravdu pochopit, jak správně přistupovat k investicím.