Charts.cz/Fórum/Zvýšení dividend v roce 2025 - které firmy to plánují?

Zvýšení dividend v roce 2025 - které firmy to plánují?

Zajímalo by mě, jestli někdo z vás ví, které firmy mají v plánu zvýšení svých dividend v roce 2025. Sleduji akciový trh a mám pocit, že dividendy jsou důležitou součástí investiční strategie, zejména pokud jde o vytváření pasivního příjmu. Slyšel jsem, že některé společnosti mají stabilní historii pravidelného zvyšování dividend, ale nevím, jak je to aktuálně s těmi, co by mohly mít nějaké plány na příští rok. Myslím si, že je důležité být informovaný o těchto věcech, abych mohl učinit správná rozhodnutí při investování. Rád bych si poslechl názory zkušenějších investorů nebo těch, kdo sledují konkrétní sektory trhu. Například mám zájem o technologické firmy a také o energetický sektor. Které konkrétní společnosti byste doporučili sledovat? A co si myslíte o výši dividend, které by mohly být vyplaceny? Jaké faktory by mohly ovlivnit rozhodnutí firem ohledně zvyšování dividend? Hledám konkrétní tipy a rád bych se dozvěděl více o možných příležitostech na trhu. Díky!

152 slov
1.5 minut čtení
10. 2. 2024
Eduard Jaroš
Eduard Jaroš

Tak jo, co se týče dividend v roce 2025, tak je to docela těžké říct, ale pár firem si myslím, že by mohly zvýšit své výplaty. Například firmy jako Johnson & Johnson nebo Procter & Gamble mají dobrou historii zvyšování dividend, takže bych je sledoval. U technologických firem jako Apple nebo Microsoft to není úplně jisté, ale taky mají slušné peníze a mohly by něco přihodit. V energetice se třeba mluví o firmách jako ExxonMobil nebo Chevron, ty by mohly zvýšit dividendu díky rostoucím cenám ropy. Faktory jako zisky, cash flow a celková ekonomická situace budou hodně hrát roli v tom, kdo co vyplatí. Takže sledujte jejich výsledkové zprávy a zasvěcené analýzy. To vám pomůže udělat lepší rozhodnutí.

118 slov
1.2 minut čtení
1. 11. 2024
Michaela Malíková
Michaela Malíková

No jasně, sledování dividend je fakt důležitý. Co se týče firem, tak myslím, že třeba Johnson & Johnson a Procter & Gamble mají dlouholetou tradici zvyšování dividend, takže by mohly pokračovat i v roce 2025. Z tech firem pak zmiňuju Microsoft, který si taky vychovává pěkný dividendy. Pak je tu ještě třeba AT&T, ale tam je to trošku riskantní kvůli jejich dluhům.

Pokud jde o energetiku, tak určitě koukni na ExxonMobil a Chevron. Tyhle firmy mají stabilní cash flow a často vyplácí solidní divi.

Faktory, co můžou ovlivnit rozhodnutí ohledně zvyšování dividend, jsou hlavně zisky firmy, aktuální dluhy a celková ekonomická situace. V době recese většinou firmy šetří a dividendy se nezvyšují nebo dokonce klesají. Takže sleduj výsledky těchto firem a makroekonomické ukazatele, abys byl v obraze.

127 slov
1.3 minut čtení
4. 5. 2024
Emil Šváb
Emil Šváb