Charts.cz/Fórum/Jak začít investovat do realit, když mám málo peněz?

Jak začít investovat do realit, když mám málo peněz?

Mám takový dotaz, který mě trápí už delší dobu. Rád bych se pustil do investování do realit, ale mám pocit, že moje finanční situace mi to vůbec neumožňuje. Je pravda, že většina lidí říká, že na investice potřebujete mít pár milionů na účtu, ale já bych chtěl vědět, jestli existují i jiné možnosti. Jak vlastně začít investovat do nemovitostí, když mám třeba jen pár desítek tisíc? Zvažoval jsem různé alternativy, jako jsou crowdfundingové platformy zaměřené na nemovitosti nebo investice do REITs, ale nejsem si jistý, jak to všechno funguje a jestli by mi to mohlo přinést nějaké výnosy. Jakou strategii doporučujete pro začátečníky s omezeným rozpočtem? Může mít smysl začínat s menšími projekty nebo pronájmem garáže či bytu? A co třeba investování do nemovitostí za účelem krátkodobého pronájmu, jako jsou Airbnb? Myslíte si, že je to realistická cesta pro někoho s nízkým kapitálem? Mám strach z rizika a toho, že bych mohl skončit v dluzích. Jaké jsou vaše zkušenosti a tipy pro někoho v mé situaci? Děkuji předem za vaše rady!

171 slov
1.7 minut čtení
18. 11. 2021
Anna Marešová
Anna Marešová

Tak první věc, co bych doporučil, je se podívat na crowdfundingové platformy. Můžeš investovat menší částky, třeba od pár tisíc a to ti umožní rozložit riziko, což je fajn. Pak jsou tu REITs – ty ti umožní investovat do nemovitostí bez nutnosti samotných nemovitostí vlastnit. Je to vlastně akciový trh zaměřený na nemovitosti.

Pokud bys měl zájem o pronájmy, můžeš zkusit pronajmout garáž nebo nějaký menší prostor, na to většinou nepotřebuješ velký kapitál.

Krátkodobé pronájmy jako Airbnb můžou být taky zajímavé, ale tam si dej pozor na regulace a náklady. To může být víc práce a nemáš jistotu obsazenosti.

Pokud chceš jít do něčeho fyzického, tak bys mohl zkusit spolupráci s někým, kdo má víc peněz a chtěl by šetřit na nájmu nebo investicích. Klidně se spoj s někým, kdo o tom hodně ví.

Hlavně si dej pozor na dluhy a nenech se unést, že máš málo peněz, dá se to dělat i tak. Uč se furt a sleduj trh.

162 slov
1.6 minut čtení
2. 9. 2024
Veronika Vrbová
Veronika Vrbová

Myslím, že i s menším rozpočtem se dá začít investovat do realit. Crowdfunding je fajn, protože tam můžeš investovat už od pár tisíc a máš možnost podílet se na větších projektech. REITs jsou taky dobrá cesta, vlastně to funguje jako akcie nemovitostních společností, takže nemusíš kupovat celou nemovitost.

Pokud chceš něco praktického, zkus pronájem garáže nebo menšího bytu, to se dá zvládnout s menším kapitálem a můžeš tím získat stabilní příjem. Krátkodobé pronájmy jako Airbnb můžou být výhodný, ale záleží na lokalitě a jak moc se chceš o to starat.

Riziko určitě je, ale můžeš začít opatrně a neinvestovat více, než si můžeš dovolit ztratit. Zjisti si víc o trhu a co nejvíc se vzdělávej. Případně se spoj s lidmi, co už v tom mají zkušenosti. Začít se dá i pomalu a časem to rozšířit.

135 slov
1.4 minut čtení
21. 9. 2024
Lukáš Kubík
Lukáš Kubík