Charts.cz/Fórum/Co všechno se dá koupit s kryptoměnami?

Co všechno se dá koupit s kryptoměnami?

Zajímalo by mě, co všechno se dnes dá vlastně zaplatit kryptoměnami. Všichni kolem mne mluví o bitcoinech, ethereu a dalších altcoinech, ale já mám pocit, že nevím, jaké jsou skutečné možnosti jejich využití. Je možné s nimi platit za běžné věci jako jídlo nebo oblečení? A co třeba elektronika? Existují nějaké velké obchody, které přijímají kryptoměny jako platbu? Slyšel jsem, že některé e-shopy už to nabízí, ale já bych rád věděl víc. Jak je to se službami? Můžu si třeba objednat taxi nebo zaplatit za hotel? A co cestování, je vůbec možné platit kryptoměnami na letištích nebo v zahraničí? Co takhle restaurace – je to reálné, nebo jsou lidé ještě příliš opatrní na to, aby přijímali kryptoměny? Jak to funguje s daněmi a legislativou, když chci použít kryptoměny k nákupům? Lze vůbec nějak snadno zjistit, kde všude mohu kryptoměny použít? Zajímá mě, jestli existují i speciální aplikace nebo webové stránky, které by mi ukázaly seznam obchodů a služeb přijímajících kryptoměny. A co NFT, slyšel jsem, že se dají koupit různé digitální umění za kryptoměny – jak to vlastně všechno probíhá? Dalo by se říct, že kryptoměny už pronikly do běžného života a že se s nimi dá platit téměř za cokoliv? Odpovězte prosím na mé otázky a podělte se o své zkušenosti.

212 slov
2.1 minut čtení
28. 7. 2023
Jindřich Kysela
Jindřich Kysela

Kryptoměny se už dají použít na dost věcí. Když jdeš třeba do restaurace, některé z nich přijímají bitcoiny nebo jiné altcoiny jako platbu. Zároveň najdeš e-shopy, co prodávají oblečení, elektroniku a další věci a taky umožňují platit kryptem. Velké firmy jako Overstock nebo Newegg už to mají zaběhnuté.

Služby jako Uber nebo Airbnb taky zkoušejí umožnit platbu kryptoměnami, ale tady to ještě není tak rozšířené. Na letištích to může být složitější, ale některé duty-free obchody už to nabízejí.

Pokud jde o daně a legislativu, doporučuji se podívat na místní pravidla, protože to se liší podle země. Některé aplikace ti můžou ukázat, kde všude s kryptem zaplatíš – třeba Coinmap.

A co se týče NFT, tam kupuješ digitální umění přes blockchain a platíš většinou ETH. Takže jo, kryptoměny už pronikly do běžného života a možnosti používání se pořád rozšiřují.

138 slov
1.4 minut čtení
27. 1. 2025
Kamila Benešová
Kamila Benešová

Dneska už se dá platit kryptoměnama za docela dost věcí. Spousta e-shopů jako je Overstock nebo Newegg přijímají Bitcoin a další kryptoměny na elektroniku nebo oblečení. Taky restaurace v některých městech začaly s tím, že berou kryptoměny, i když to není ještě běžné. Co se týče služeb, tak Uber nebo Airbnb zatím neberou přímo kryptoměny, ale dají se najít firmy, co nabízejí alternativy, takže taxi se dá zaplatit. Na letištích je to slabší, ale občas se najdou automaty na jídlo nebo kávu, kde to jde.

Pokud jde o daně, tak tady to může být komplikované – záleží na zemi, ale většina má pravidla, že když něco koupíš za kryptoměny, tak z toho můžeš mít daňové povinnosti. Můžeš použít specializované stránky jako CoinMap nebo aplikace, které ukazují obchody a služby akceptující kryptoměny. A o NFT – ty se kupujou na platformách jako OpenSea pomocí Etheru a je to docela jednoduché. Takže jo, kryptoměny už pronikly do běžného života a platit se s nimi dá skoro za cokoliv, jen to chce trochu hledání.

171 slov
1.7 minut čtení
4. 2. 2025
Dominik Vítek
Dominik Vítek