Proč investovat do zlata místo akcií?
Zajímalo by mě, proč by měl někdo uvažovat o investici do zlata místo akcií. V poslední době se hodně mluví o tom, jak akcie mohou přinést vysoké výnosy, ale co zlato? Mám pocit, že zlato má takovou pověst jako bezpečný přístav v těžkých časech a že lidé do něj investují, když jsou na trhu obavy nebo nestabilita. Je to pravda? Myslím, že zlato je také víc než jen investice. Je to něco, co má hodnotu už tisíce let a lidi ho používají v šperkařství a jako symbol bohatství. Mohl by někdo vysvětlit, jaký má zlato potenciál v porovnání s akciemi? Jaké jsou výhody a nevýhody obou možností? Mám na mysli i to, že akcie mohou být volatilní a jejich cena může hodně kolísat, zatímco zlato má tendenci si udržovat hodnotu. Ale co likvidita? Jak snadné je prodat zlato ve srovnání s akciemi? A co inflace? Zlato se prý často doporučuje jako ochrana proti inflaci. Jak to vlastně funguje? Když zainvestuji do zlata, je to dlouhodobější strategie než investice do akcií, které mohou v krátkodobém horizontu přinést rychlé zisky? Jaká je vaše zkušenost s investováním do zlata versus akcií? Co si myslíte o diverzifikaci portfolia? Je lepší mít část peněz v akcích a část ve zlatě, nebo se zaměřit na jedno z toho? Děkuju za všechny rady a názory!