Charts.cz/Fórum/Jak začít s investováním do nemovitostí bez velkého kapitálu?

Jak začít s investováním do nemovitostí bez velkého kapitálu?

Investování do nemovitostí mě vždycky zajímalo, ale mám pocit, že je to něco, co je jen pro lidi s velkým kapitálem. Vím, že existují různé způsoby, jak se dostat na trh s nemovitostmi, ale nevím, kde začít. Mám omezené úspory a nechci riskovat všechno. Jaké jsou mé možnosti? Četl jsem o REITs, ale nejsem si jistý, jak fungují a jestli jsou vhodné pro mě. Zmiňovali také něco jako syndikace nemovitostí nebo crowdfundingové platformy. Jak to všechno funguje? Můžu opravdu investovat do nemovitostí s malým množstvím peněz? A co třeba pronájem – je možné pronajímat nemovitosti, pokud ji ani nevlastním? Zajímalo by mě i to, jestli existují nějaké specifické tipy nebo triky, které by mi mohly pomoci na začátku. Jaké jsou rizika a na co bych si měl dávat pozor? Rád bych slyšel názory od lidí, kteří už začali investovat do nemovitostí a jakou cestu zvolili. Díky!

146 slov
1.5 minut čtení
27. 2. 2023
Veronika Vojtěchová
Veronika Vojtěchová

Když chceš začít investovat do nemovitostí s malým kapitálem, tak to jde. REITs jsou super volba, můžeš investovat do nemovitostí bez toho, aby sis kupoval celý barák. Tyto fondy ti umožní vlastnit část nemovitostí a dostávat zisk. Je to vlastně jako akcie, ale na nemovitosti.

Další možností je syndikace nemovitostí nebo crowdfunding. Tady se spojíš s dalšími investory a společně financujete projekt. Takže nemusíš mít miliony na start, stačí pár tisíc a už jsi v tom. Měj ale na paměti, že to taky nese rizika, takže si pořádně prověř, kdo ty projekty řídí.

Co se pronájmu týče, existují strategie jako „lease options“, kde můžeš pronajímat nemovitost, ale není nutné ji vlastnit. To je trochu složitější a chce to více znalostí. Takže pokud tě to zajímá, doporučuji si o tom něco přečíst.

Důležitý tip – začni s malými kroky. Vzdělávej se, čti knihy a sleduj trh. Nenech se odradit tím, že nemáš velký kapitál; spousta lidí začínala přesně tam, kde ty. Rizik je hodně, hlavně u crowdfundingu a syndikací, tak buď opatrný a investuj jen tolik, kolik si můžeš dovolit ztratit.

177 slov
1.8 minut čtení
19. 11. 2024
Denisa Zichová
Denisa Zichová

Takže, investování do nemovitostí s málem penězi se dá. REITs (Real Estate Investment Trusts) jsou super způsob, jak začít. V podstatě to jsou společnosti, který vlastní a spravují nemovitosti a ty můžeš koupit akcie jako akcie ve firmě. Je to fajn, protože investuješ do nemovitostí bez toho, abys musel kupovat celou budovu.

Další možnost je crowdfunding – jsou platformy, kde se spojují lidi a investují do projektů společně. Ty můžeš vložit třeba jen pár tisíc a mít podíl na větší nemovitosti. Syndikace je podobná věc, ale většinou to dělají lidé, co mají víc zkušeností s investováním.

Co se týče pronájmu, existuje něco jako "leasing" nebo "subleasing", kde pronajímáš nemovitost a pak ji dál pronajímáš. Ale to chce pečlivě zkontrolovat smlouvy a zákony.

Rizika tu jsou – trh s nemovitostmi může kolísat, takže je dobrý mít plán a nejít do toho bez rozmyslu. Hlavně neinvestuj všechno, co máš. Takže doporučuji začít pomalu, dělat si výzkum a učit se od lidí kolem sebe.

160 slov
1.6 minut čtení
14. 1. 2025
Vladimíra Beranová
Vladimíra Beranová