Charts.cz/Fórum/Jaké ETF byste doporučili pro diverzifikaci portfolia?

Jaké ETF byste doporučili pro diverzifikaci portfolia?

Investuji už nějakou dobu a přemýšlím o rozšíření svého portfolia, konkrétně o ETF. Rád bych slyšel názory na to, které konkrétní ETF jsou podle vás nejlepší pro diverzifikaci. Mám určité znalosti o akciích a chci se vyhnout příliš velkým rizikům, takže hledám spíše stabilnější možnosti. Zajímá mě, jestli existují ETF, které pokrývají různé sektory nebo geografické oblasti, aby moje investice byly co nejvíce vyvážené. Myslíte si, že je lepší zaměřit se na fondy sledující indexy, nebo existují i jiné alternativy, které byste doporučili? Také bych rád věděl, jaké faktory bych měl zohlednit při výběru správného ETF, jako jsou poplatky, likvidita nebo historická výkonnost. Bylo by skvělé, kdybyste mohli sdílet své osobní zkušenosti nebo tipy na konkrétní ETF, která vám pomohla v minulosti. Děkuji za každou radu!

126 slov
1.3 minut čtení
12. 1. 2022
Zdeněk Janda
Zdeněk Janda

Když se bavíme o diverzifikaci portfolia pomocí ETF, tak určitě doporučuji zaměřit se na ty, co pokrývají široké spektrum trhů. Například SPDR S&P 500 ETF (SPY) je super pro americké akcie, zatímco iShares MSCI ACWI (ACWI) ti dá expozici na globální trhy. Pokud bys chtěl něco víc sektorově rozmanitého, tak třeba Vanguard Total Stock Market ETF (VTI) nebo iShares Russell 2000 (IWM) pro menší firmy.

Co se týče poplatků, tak sleduj TER (Total Expense Ratio), čím nižší, tím lepší. Likvidita je taky důležitá, protože chceš, aby se s ETF snadno obchodovalo bez velkého spreadu. Historická výkonnost může být ukazatel, ale nezapomeň, že minulost není zárukou budoucnosti. Osobně jsem měl dobré zkušenosti s Vanguard fondy, mají nízké poplatky a solidní výkonnost. Takže klidně zkus tyhle tipy a sleduj to pravidelně.

129 slov
1.3 minut čtení
30. 4. 2024
Rudolf Vašíček
Rudolf Vašíček

Když přemýšlíš o diverzifikaci portfolia pomocí ETF, určitě se zaměř na fondy sledující indexy. Třeba SPDR S&P 500 ETF (SPY) je super pro americké akcie, pokrývá hodně sektorů a má dobrou likviditu. Dále bych doporučil Vanguard Total Stock Market ETF (VTI), ten má široké pokrytí celého trhu v USA, což je fajn pro stabilitu.

Pokud chceš jít i mimo USA, zkus i nějaké globální ETF jako MSCI ACWI (ACWI), který zahrnuje rozvinuté i rozvojové trhy. Nezapomeň se podívat na náklady – nízké poplatky jsou důležité, třeba u Vanguard fondů většinou najdeš velmi nízké expense ratio. Historická výkonnost je taky důležitá, ale ne všechno, sleduj hlavně trendy a co se děje na trhu.

Diverzifikaci můžeš udělat i v sektorech – třeba vybírat ETF zaměřené na technologie, zdravotnictví nebo obnovitelné zdroje. Dávají ti tak šanci profitovat z různých oblastí růstu bez velkého rizika. Takže shrnuto, zaměř se na nízkonákladové indexové fondy a snaž se pokrýt různé sektory i geografické oblasti, to by mělo tvé portfolio pěkně vyvážit.

163 slov
1.6 minut čtení
30. 10. 2023
Aleš Průcha
Aleš Průcha