Charts.cz/Fórum/Kdy investovat do akcií, když jsou ceny vysoké?

Kdy investovat do akcií, když jsou ceny vysoké?

Přemýšlím o investicích do akcií a tak mě napadlo, kdy je vlastně nejlepší čas na to, abych do toho šel, zvlášť když ceny akcií jsou teď na historických maximech. Nedávno jsem četl nějaké články, kde se psalo, že investice během výše cen může být riskantní, ale zároveň jsem slyšel i názor, že pokud je firma silná a má dobré vyhlídky na růst, tak to může být vlastně pořád dobrý obchod. Jak to tedy vlastně je? Měli bychom čekat na pokles cen nebo se prostě vrhnout do nákupu i když jsou akcie drahé? A co strategie jako dollar-cost averaging? Je to rozumná volba v situaci, kdy ceny neustále rostou? Taky mě zajímá názor na to, jestli je lepší investovat do známějších firem nebo zkusit něco novějšího a méně zavedeného, co by mohlo mít větší potenciál. Jak se v tom vyznat a na co si dávat pozor? Je vůbec možné udělat správné rozhodnutí, když trh je tak nepředvídatelný? Mám pocit, že se kolem toho motá hodně emocí a strachu z propadu trhu. Co si o tom myslíte?

175 slov
1.8 minut čtení
13. 3. 2024
Martin Černý
Martin Černý

Investovat do akcií, když jsou ceny fakt vysoké, je vždycky ošemetná záležitost. Mnohem důležitější než čekat na pokles je pochopit, co vlastně kupuješ. Pokud máš na mysli firmy s pevnými základy a dobrými vyhlídkami, klidně do toho jdi i teď. To, že jsou akcie drahé, neznamená, že nemůžou růst ještě víc. Naopak, pokud máš nějaký plán, třeba dollar-cost averaging, tak to může být v pohodě. U té strategie kupuješ pravidelně bez ohledu na cenu a časem si průměruješ nákupní cenu.

Co se týče známějších firem versus novinky - to je dost individuální. Ty velké firmy obvykle nabízejí menší riziko, ale větší potenciál může mít i nějaká startupová firma. Jen si dej pozor na hype a zhodnoť reálné šance na úspěch.

Trh je nepředvídatelný a emoce hrají velkou roli. Strach z propadu je normální, ale pokud se investice dělají s rozmyslem a s dlouhodobým pohledem, můžeš se vyhnout impulzivním rozhodnutím. Zkrátka, nepodléhej panice a investuj do toho, čemu věříš.

156 slov
1.6 minut čtení
11. 8. 2024
Ivana Janoušková
Ivana Janoušková

Když se rozhoduješ, jestli investovat do akcií za vysokých cen, je dobrý mít na paměti pár věcí. První je, že ceny akcií mohou být na historických maximech, ale to neznamená, že nemůžou jít ještě výš, zvlášť pokud je firma solidní a má dobré vyhlídky. Mnoho investorů se bojí nakupovat právě teď, protože očekávají pokles, ale čekání může znamenat, že jim utečou příležitosti.

Dollar-cost averaging je fajn strategie, kdy investuješ pravidelně stejnou částku bez ohledu na aktuální cenu akcií. Pomáhá ti to rozložit riziko a snížit vliv volatility trhu. Takže i když jsou ceny vysoké, klidně začni s menšími částkami a postupně kupuj víc.

Co se týká známějších firem versus novějších, záleží na tvé toleranci k riziku. Známější firmy bývají stabilnější, ale novější firmy mohou mít větší potenciál pro růst – ale i více riskují. Je dobrý se dívat na fundamenty firem a jejich budoucí plány.

Trh je nepředvídatelný, to je pravda. Vždycky budeš mít strach z propadu, ale ten patří k investování. Hlavně si dej pozor na emoce a snaž se dodržovat svůj plán. Důležité je mít strategii a nenechat se strhnout náladou trhu.

182 slov
1.8 minut čtení
10. 10. 2024
Radka Svobodová
Radka Svobodová