Charts.cz/Fórum/Jaké akcie jsou nejlepší pro začátečníka?

Jaké akcie jsou nejlepší pro začátečníka?

Jsem úplný nováček ve světě investic a přemýšlím, jaké akcie by mohly být pro mě ideální volbou. Je tolik různých možností, že se v tom ztrácím. Chci začít s investováním, ale nevím, na co se zaměřit. Rozhodně nechci investovat do něčeho příliš riskantního, protože si nejsem jistý svými znalostmi a zkušenostmi. Zajímalo by mě, jestli byste mi mohli doporučit nějaké konkrétní akcie nebo sektory, které by byly vhodné pro mě jako začátečníka. Hledám něco stabilního a s dobrým potenciálem růstu. Také bych chtěl vědět, zda je lepší se zaměřit na dividendové akcie nebo spíše na růstové akcie. Jaké jsou vaše zkušenosti s investováním do akcií a co byste udělali na mém místě? Dává smysl začít investovat do velkých a známých společností, nebo bych měl zkusit i menší firmy? Jakou strategii byste doporučili pro někoho, kdo se teprve učí? Vím, že je důležité diversifikovat, ale jak to provést bez toho, abych měl příliš mnoho různých akcií a tím si zkomplikoval situaci? Děkuji všem za jakoukoli radu!

165 slov
1.7 minut čtení
5. 2. 2024
Michal Bílek
Michal Bílek

Když začínáš s investováním, je rozumné zaměřit se na stabilní akcie, kterýma jsou většinou velké firmy. Třeba společnosti jako Apple, Microsoft nebo Johnson & Johnson. Tyhle firmy mají silnou pozici na trhu a jejich akcie by měly být méně volatilní. Růstové akcie můžou být lákavé, ale pro začátečníka to může být riskantní. Dividendy jsou fajn, protože ti dávají nějaký příjem, ale pokud chceš víc růstového potenciálu, zkus kombinaci obojího.

Diverzifikace je důležitá, ale nemusíš mít desítky různých akcií. Můžeš zkusit ETF (burzovně obchodované fondy), které mají v sobě více akcií a ty se starají o rozložení rizika. To ti pomůže mít různé sektory a společnosti bez toho, abys musel vše studovat do detailu.

A neboj se začít s menšími investicemi, i pár stovek může pomoci. Měj na paměti, že investování je dlouhodobá hra, takže se nenech odradit krátkodobými výkyvy. Záleží na tom, co ti sedí víc – jestli dividendy nebo růst, hlavně nekupuj všechno najednou a uč se po cestě.

160 slov
1.6 minut čtení
24. 10. 2024
Olga Růžičková
Olga Růžičková

Jasně, rozumím, že začátek může být trochu zmatený. Pokud jsi začátečník, doporučil bych se zaměřit na stabilní velké firmy, co mají dobré jméno. Třeba akcie jako Apple, Microsoft nebo Johnson & Johnson jsou známé a mají solidní historii. Tyhle firmy obvykle nabízejí i dividendy, což je fajn pro začátek, protože ti to přináší nějaké pasivní příjmy.

Pokud jde o růstové vs. dividendové akcie, záleží na tvých cílech. Růstový akcie ti mohou přinést víc v dlouhodobém horizontu, ale většinou nevyplácejí dividendy. Na druhou stranu, dividendové akcie ti poskytnou pravidelný příjem i v těžkých časech.

Diverzifikace je určitě dobrý nápad, ale nemusíš mít desítky různých akcií. Zkus třeba vytvořit malý portfolio s 5-10 akciemi z různých sektorů – technologie, zdravotnictví, spotřební zboží a tak. To ti může pomoct rozložit riziko a nezamotat se v tom.

A jo, zkus se podívat na ETF (burzovně obchodované fondy), co sledují nějaký index – to je super způsob jak investovat do víc firem najednou a udržet to jednoduchý. Hodně štěstí!

162 slov
1.6 minut čtení
9. 1. 2025
Zuzana Jirková
Zuzana Jirková