Charts.cz/Fórum/Co jsou staking a yield farming a jak fungují?

Co jsou staking a yield farming a jak fungují?

Nedávno jsem narazil na pojmy jako staking a yield farming, ale nějak mi to stále není úplně jasné. Můžete mi prosím vysvětlit, co přesně tyto dva termíny znamenají? Slyšel jsem, že se jedná o způsoby, jak si pasivně vydělávat na kryptoměnách, ale jak to vlastně funguje? Když mluvím o stakingu, slyšel jsem, že musím mít nějaké konkrétní tokeny a pak je „uzamknout“ na určitou dobu. Jaké jsou tedy výhody nebo nevýhody tohohle procesu? A co yield farming? Je to něco podobného nebo úplně jiného? Jaký je rozdíl mezi těmito dvěma metodami? A co ten výnos – kolik vlastně můžu vydělat a jak rychle se mi peníze vrátí? Mám strach, že by mi mohli zmizet kvůli volatilitě trhu. Také bych rád věděl, zda existují nějaké rizika spojená s těmito metodami. Jak začít s stakingem či yield farmingem a na co si dát pozor? A může mi někdo doporučit nějakou platformu nebo projekt, který je pro začátečníky dobrý a důvěryhodný? Snažím se porozumět tomu, jak se v tomhle všem orientovat, abych mohl činit informovaná rozhodnutí. Děkuji za všechny tipy a rady!

179 slov
1.8 minut čtení
20. 4. 2024
Jaroslav Kočí
Jaroslav Kočí

Staking a yield farming jsou dva způsoby, jak těžit z kryptoměn, ale fungují trochu jinak. Staking je vlastně jako uzamčení svých tokenů na určitou dobu, aby sis vydělal nějaké úroky. Ty tokeny dáváš do poolu, a tím pomáháš zabezpečit síť (třeba Ethereum 2.0) a za to dostáváš odměny, většinou v podobě dalších tokenů. Výhoda je, že to můžeš dělat pasivně a výnosy můžou být slušné, ale nevýhoda je, že ty tokeny jsou zamčené, takže s nimi nemůžeš hned manipulovat, když trh klesne.

Yield farming je na druhou stranu víc o tom, jak půjčovat nebo poskytovat likviditu do různých protokolů (často se to dělá na DeFi platformách). Zde můžeš získat ještě vyšší výnosy, ale taky to nese víc rizik. Můžeš třeba ztratit část investice kvůli volatilnímu trhu nebo "impermanent loss" pokud cena tokenů hodně kolísá.

Co se týče výnosu, ten se liší projekt od projektu a taky záleží na tom, kolik do toho investuješ a jak dlouho to držíš. Čím více riskuješ (např. yield farming s neznámými projekty), tím větší potenciální výnosy můžeš mít, ale i ztráty.

Začít můžeš na platformách jako Binance pro staking nebo Uniswap pro yield farming. Je dobrý si přečíst recenze a zjistit si informace o konkrétních projektech předtím, než začneš investovat. A hlavně si dej pozor na bezpečnost a podvody – crypto svět je plný rizik. Takže postupuj opatrně!

222 slov
2.2 minut čtení
14. 8. 2024
Stanislav Kysela
Stanislav Kysela

Staking a yield farming jsou fakt zajímavý způsoby, jak si vydělat na kryptoměnách bez nějakého velkého úsilí. Staking je v podstatě, že vezmeš svoje tokeny a "uzamkneš" je, což znamená, že je nemůžeš prodat nebo s nimi hýbat na nějakou dobu. Tím podpoříš síť, která pak za to odměňuje – většinou dostaneš víc stejných tokenů. Výhoda je, že to může být docela stabilní a výnosy se pohybují kolem 5-20%, záleží na projektu. Ale nevýhoda je, že když trh spadne, tak i hodnota tvých tokenů může jít dolů a ty můžeš mít ztrátu i přesto, že dostáváš odměny.

Yield farming je trochu jiný. Tam farmíš úroky tím, že poskytuješ likviditu do různých protokolů nebo decentralizovaných burz. Zpravidla dostaneš tokeny jako odměnu za to, že tvoje peníze pomáhají s obchodováním. Můžeš dostat i vysoký výnos, klidně přes 100%, ale to se většinou pojí s větším rizikem a volatilitou. Je tady taky riziko likvidity a smart kontraktů – pokud by něco nefungovalo jak má, tak můžeš přijít o peníze.

Pokud chceš začít, doporučuji začít se stakingem na nějaké známé platformě jako Binance nebo Coinbase – tam to mají docela user-friendly. U yield farmingu se podívej na Uniswap nebo SushiSwap, ale dej si pozor na poplatky za transakce a volatilitu. Je dobré si přečíst recenze a zjistit si co nejvíc info o projektech, které tě zajímají. Takže jo, dej si pozor na rizika a neinvestuj víc než si můžeš dovolit ztratit.

235 slov
2.4 minut čtení
24. 3. 2024
Milena Kalousová
Milena Kalousová