Charts.cz/Fórum/Jaké nemovitosti mohu koupit pro pasivní příjem v roce 2025?

Jaké nemovitosti mohu koupit pro pasivní příjem v roce 2025?

V poslední době se hodně mluví o investicích do nemovitostí, ale já bych chtěl vědět, jaké konkrétní typy nemovitostí by mohly být vhodné pro generování pasivního příjmu v roce 2025. Zajímají mě jak rezidenční nemovitosti, tak komerční objekty. Mám na mysli nejen klasické pronájmy bytů nebo domů, ale i třeba krátkodobé pronájmy, jako jsou Airbnb, nebo dokonce investice do multifunkčních budov. Jaké trendy v oblasti realit panují na trhu, a co by mohlo být lukrativní? Jsou nějaké regiony nebo města, která se ukazují jako perspektivní pro investice? A co třeba investice do nemovitostí v zahraničí? Je to rozumná cesta, nebo raději zůstat u domácího trhu? Taky mě zajímá, jaké jsou rizika spojená s těmito investicemi a co vše je potřeba mít na paměti před tím, než do něčeho takového skočím. Jaký je váš názor na tohle všechno? Děkuji za všechny rady a zkušenosti!

143 slov
1.4 minut čtení
11. 12. 2024
Adéla Píchová
Adéla Píchová

Když přemýšlíš o nemovitostech pro pasivní příjem v roce 2025, tak je dobrý se zaměřit na pár klíčových typů. Rezidenční nemovitosti jsou pořád v kurzu, ale možná by ses měl podívat na krátkodobé pronájmy jako Airbnb. Ty fungují dobře v turistických oblastech nebo ve městech s vysokou poptávkou po návštěvnících. Zároveň multifunkční budovy, kde můžeš kombinovat bydlení a komerční prostory, vypadají jako zajímavá volba.

Co se týče lokalit, tak města jako Praha, Brno nebo i menší města kolem mají potenciál. Ale sleduj trendy, protože některé oblasti se začínají rychle rozvíjet a nemusejí být tak drahé. Zahraniční investice můžou být fajn, ale je to rizikovější – jiný právní systém a trh.

Rizika jsou vždycky, třeba nájmy můžou být prázdné nebo se může změnit legislativa ohledně krátkodobých pronájmů. Doporučuji udělat si průzkum trhu a mít nějaké záložní plány předtím, než do něčeho skočíš. Celkově to chce pečlivost a strategii.

146 slov
1.5 minut čtení
7. 2. 2025
Denisa Kalousová
Denisa Kalousová

Investice do nemovitostí pro pasivní příjem mají určitě svůj potenciál, ale je dobrý mít na paměti pár věcí. V roce 2025 bych se zaměřil na rezidenční nemovitosti, hlavně v městech, která mají rostoucí populaci a ekonomiku. Krátkodobé pronájmy jako Airbnb jsou stále populární, ale musíte sledovat místní regulace, protože některá města to začínají omezovat. Multifunkční budovy taky můžou být zajímavé, pokud se vám podaří najít správnou lokalitu a využití.

Trendy ukazují, že se hodně investuje do udržitelných a „zelených“ projektů, takže to by mohl být směr. Co se týče regionů, zkuste kouknout na menší města nebo okolí velkých měst, kde jsou ceny ještě dostupné a poptávka roste. Zahraniční investice? Může to být výhodné, ale musíte si opravdu nastudovat trh a právní aspekty dané země.

Rizika jsou jasná – prázdné byty, vysoké náklady na opravy nebo špatní nájemníci. Důležité je mít rezervu na nečekané výdaje a vždy zvažovat lokalitu. Před investováním doporučuji se poradit s odborníky a pořádně si prozkoumat trh.

159 slov
1.6 minut čtení
6. 2. 2025
Petra Tomešová
Petra Tomešová