Charts.cz/Fórum/Jak začít s diversifikací investičního portfolia?

Jak začít s diversifikací investičního portfolia?

Zdravím všechny investory a budoucí investory, chtěla bych se zeptat, jak vlastně začít s diversifikací investičního portfolia. Když se podívám na to, co všechno je dneska k dispozici – akcie, dluhopisy, nemovitosti, kryptoměny a dokonce NFT, tak mám pocit, že je toho hrozně moc a já nevím, kde začít. Jak mám rozdělit svoje peníze? Někdo říká, že bych měla mít alespoň 20 % v akciích a zbytek v něčem jiném, ale co to konkrétně znamená? Jak si mám vybrat ty správné investice, abych se vyhnula velkým ztrátám? A co když se rozhodnu investovat do kryptoměn? Je to vůbec dobrý nápad pro začátečníka? Mám strach z volatility a nevím, jak vybrat ty správné projekty. Jaké jsou nejlepší tipy na to, jak diverzifikovat portfolio tak, aby bylo stabilní a zároveň mělo potenciál na růst? Jak poznám, kdy je lepší přidat nebo ubrat nějakou investici? A co třeba zlaté nebo stříbrné cihly? Jsou také součástí diversifikace? Chci mít pocit, že moje peníze pracují pro mě a že dělám rozumná rozhodnutí, ale mám z toho celého takový chaos v hlavě. Můžete mi prosím poradit, jak začít s diversifikací investičního portfolia a na co si dát pozor?

192 slov
1.9 minut čtení
9. 11. 2023
Štěpán Matějka
Štěpán Matějka

Když chceš začít diversifikovat své investiční portfolio, tak si nejdřív ujasni, jaký máš cíl a jak dlouho plánuješ investovat. Rozdělení peněz je důležitý krok. Můžeš začít třeba s 60 % v akciích, 30 % v dluhopisech a zbytek v alternativních investicích jako jsou nemovitosti nebo kryptoměny. Je dobrý mít něco stabilního a něco volnějšího, co může rychleji růst.

Pokud jde o kryptoměny, tak s tím opatrně, hlavně pokud máš strach z volatility. Zkus začít s menší částí portfolia, třeba 5-10 %, a vyber si projekty, který mají solidní základ. Důležitý je i sledovat trh a číst o tom, co se děje.

Zlato a stříbro jsou fajn pro ochranu proti inflaci, takže je můžeš přidat jako další vrstvu diverzifikace. Ale pamatuj, že bys neměla mít všechno v jednom – snaž se vyvážit riziko a potenciální výnos. Sleduj trhy a buď připravená upravit své portfolio podle situace. Klíčový je mít přehled a nebát se ptát na rady nebo se vzdělávat.

156 slov
1.6 minut čtení
17. 7. 2024
Barbora Švábová
Barbora Švábová

Diverzifikace je fakt důležitá, protože snižuje riziko ztrát. Začni tím, že si ujasníš, kolik jsi ochotná investovat a jaký máš časový horizont. Obecně se doporučuje mít třeba 60 % v akciích, 30 % v dluhopisech a 10 % v alternativních investicích jako jsou nemovitosti nebo kryptoměny, ale to záleží na tvém rizikovém profilu.

Když mluvíme o akciích, můžeš zvolit indexové fondy, co pokrývají široký trh, což je fajn pro začátečníky. U dluhopisů, pokud chceš stabilitu, tak státní dluhopisy bývají bezpečnější než firemní.

Ohledně kryptoměn – jo, můžou být zajímavé, ale jsou dost volatilní. Pokud do nich chceš jít, začni s malým procentem a zaměř se na známější projekty jako Bitcoin nebo Ethereum. Zjisti si o nich co nejvíc a klidně sleduj trh.

S těma zlatýma a stříbrnýma cihlama – ty taky můžou být součástí diversifikace, hlavně jako ochrana proti inflaci. Je dobrý mít nějakou část portfolia v komoditách.

A pokud jde o přehodnocení portfolia – doporučuje se dělat to pravidelně, třeba jednou za rok, a podívat se na výkon jednotlivých investic. Pokud něco klesá nebo se nevyvíjí tak, jak bys chtěla, můžeš to zvážit prodat nebo alespoň upravit poměr investic.

Celkově hlavně buď trpělivá a nezapomeň na dlouhodobý výhled. Investice nejsou sprint, ale maraton.

202 slov
2 minut čtení
28. 11. 2024
Žaneta Marešová
Žaneta Marešová