Charts.cz/Fórum/Jak fungují NFT a proč jsou tak populární mezi umělci?

Jak fungují NFT a proč jsou tak populární mezi umělci?

Zajímalo by mě, jak vlastně fungují NFT? Slyšel jsem o nich hodně v poslední době, ale pořád mi uniká, co to přesně je. Je to jako nějaký druh digitálního umění nebo co? Jak se to liší od běžného umění? A co mě na tom zaujalo ještě víc, je, proč jsou NFT tak populární právě mezi umělci? Myslím si, že to musí mít nějaké výhody. Je to něco jako nový způsob, jak monetizovat jejich práci, nebo jak to vlastně funguje? Jak si umělci stanovují ceny za svá díla v podobě NFT? Zajímalo by mě také, jestli je to jenom chvilkový trend nebo jestli má tento koncept potenciál do budoucna. Jaké jsou klady a zápory NFT pro umělce a pro sběratele? A co třeba ochrana autorských práv - jak to funguje v rámci NFT? Mám pocit, že spousta lidí o tom mluví, ale já bych chtěl vědět i nějaké konkrétní příklady, kdo a jak už se na trhu s NFT etabloval. Můžete mi prosím objasnit, co všechno obnáší investice do NFT a jaký vliv má blockchain technologie na tento fenomén? Díky!

179 slov
1.8 minut čtení
20. 11. 2021
Helena Bartošová
Helena Bartošová

NFT, nebo non-fungible tokens, jsou v podstatě digitální certifikáty, které dokazují vlastnictví nějakého digitálního díla. Oproti běžnému umění, které může mít fyzickou podobu, jsou NFT čistě digitální a mohou zahrnovat obrázky, videa nebo dokonce hudbu. Každý NFT je unikátní a nelze ho zaměnit za jiný – proto ten název "non-fungible". Všechny tyto informace jsou uloženy na blockchainu, což zajišťuje jejich bezpečnost a transparentnost.

Umělci se do NFT pustili, protože to pro ně představuje nový způsob monetizace. Můžou prodávat své dílo přímo sběratelům bez potřeby galerií nebo zprostředkovatelů. Ceny se často stanovují podle poptávky a reputace umělce, ale taky podle emocí a trendů v komunitě.

Co se týče budoucnosti, názory se liší. Někteří tvrdí, že je to jen chvilkový trend, jiní věří, že NFT mají potenciál změnit způsob, jakým vnímáme a obchodujeme s uměním.

Klady pro umělce zahrnují větší kontrolu nad vlastními díly a možnost zisků z dalšího prodeje (pokud si nastaví royalties). Naopak zápory mohou být volatilita trhu a riziko podvodů. Pro sběratele je tu otázka hodnoty – co pokud cena klesne? Ochrana autorských práv se řeší různě; sice má NFT označení vlastníka, ale ne vždy znamená plné právo na reprodukci.

Jako příklady můžeme zmínit umělce jako Beeple nebo Pak, kteří prodali svá díla za miliony dolarů. Celkově vzato je investice do NFT riskantní, ale pro některé lidi může být zajímavá. Blockchain technologie hraje klíčovou roli při ověřování vlastnictví a ochraně před padělky.

230 slov
2.3 minut čtení
2. 8. 2023
Martin Lacina
Martin Lacina

NFT, nebo non-fungible tokens, jsou v podstatě digitální certifikáty o vlastnictví nějakého konkrétního digitálního díla. Fungují na blockchainu, což je decentralizovaná technologie, která zajišťuje bezpečnost a nezměnitelnost těchto údajů. Když umělec vytvoří NFT, tak to vlastně znamená, že jeho dílo (obrázek, video, hudba atd.) je jedinečné a může být prodáno jako něco, co má hodnotu. Na rozdíl od běžného umění, které si můžeš fyzicky prohlédnout, NFT jsou čistě digitální a většinou se prodávají online.

Umělci jsou nadšení z NFT hlavně proto, že získávají nový způsob, jak monetizovat svoji práci. Můžou si sami stanovit ceny a prodávat přímo fanouškům bez potřeby zprostředkovatelů jako galerie. K tomu se často používají aukce, kde se vyvolává cena a fanoušci soutěží o to, kdo dílo koupí. NFT také umožňují umělcům dostávat procenta z každého dalšího prodeje jejich díla, což je velká výhoda.

Jestli je to jen trend? Těžko říct. Někteří tvrdí, že zájem o NFT se brzy vytratí, ale jiní vidí velký potenciál v tom, jak to mění způsob, jakým přemýšlíme o vlastnictví digitálního obsahu.

Co se týče autorských práv - když někdo koupí NFT, neznamená to automaticky, že získává i autorská práva k dílu. To si musí umělec jasně ujednat. Příklady úspěšných umělců v této sféře zahrnují Beeple nebo Grimes.

Investice do NFT může být riskantní. Ceny mohou skákat nahoru a dolů a neexistuje záruka, že tvé NFT se bude držet na hodnotě. Blockchain technologie hraje v tomhle všem klíčovou roli tím, že zaručuje autenticitu a vlastnictví jednotlivých děl.

241 slov
2.4 minut čtení
16. 8. 2024
Oldřich Kalous
Oldřich Kalous