Charts.cz/Fórum/Kolik procent portfolia investovat do zlata a stříbra?

Kolik procent portfolia investovat do zlata a stříbra?

Když se zamýšlím nad svým investičním portfoliem, stále častěji se mi v hlavě objevuje otázka, kolik procent bych měl vlastně vložit do zlata a stříbra. Chci mít rovnováhu mezi bezpečnými přístavy a rizikovějšími investicemi, ale jak to nastavit správně? Zlato i stříbro jsou přece známé jako „bezpečné přístavy“ v dobách ekonomické nejistoty, takže bych rád věděl, jestli existují nějaké doporučené procenta nebo strategie, které by mi mohly pomoci. Mám slyšel, že odborníci třeba doporučují 10-15 % portfolia v drahých kovech, ale je to opravdu dostatečné? A co když trhy s drahými kovy začnou kolísat? Jaký dopad by to mělo na mé celkové portfolio? Mohou být zlato a stříbro vnímána jako ochrana proti inflaci a volatilním trhům? Jak to vlastně funguje? Nebo je lepší se zaměřit na jiné investice, jako jsou akcie nebo kryptoměny? Všechny tyto úvahy mě vedou k tomu, že bych chtěl znát názory ostatních investorů a jejich zkušenosti s tímto tématem. Co si o tom myslíte? Jaké procento zlata a stříbra by podle vás mělo být součástí rozumně diverzifikovaného portfolia?

172 slov
1.7 minut čtení
4. 5. 2022
Monika Růžičková
Monika Růžičková

Tak já bych řekl, že 10-15 % do zlata a stříbra je docela rozumný krok. Drahé kovy jsou tradičně považovány za bezpečné přístavy, takže v dobách nejistoty můžou stabilizovat tvoje portfolio. Samozřejmě, pokud trhy začnou kolísat, tak zlato a stříbro můžou poskytnout ochranu proti inflaci a ztrátě hodnoty, takže to má smysl. Když se podíváš na akcie nebo kryptoměny, ty mohou mít vysoké výnosy, ale taky velkou volatilitu. Takže mít něco v těchto aktivech ti může pomoct vyvážit riziko. Někteří investoři třeba doporučují i víc než 15 %, ale záleží na tvé toleranci k riziku a investičních cílech. Třeba si říkám, když všechno ostatní padá, aspoň to zlato bude stát za něco. Takže klidně začni s těma 10-15 % a uvidíš, jak ti to sedí.

125 slov
1.3 minut čtení
22. 12. 2024
Božena Rybářová
Božena Rybářová

Investice do zlata a stříbra je fakt dobrý krok, hlavně když chceš mít nějakou ochranu proti inflaci a ekonomickým výkyvům. Obecně se říká, že 10-15 % portfolia v těchto komoditách by mělo stačit. Zlato je vnímáno jako bezpečný přístav, zatímco stříbro má víc průmyslového využití, takže jeho cena může být trochu volatilnější. Když se trhy rozkolísají, zlato ti může opravdu pomoct udržet hodnotu. Ale samozřejmě, je důležitý mít v portfoliu i jiné investice jako akcie nebo nemovitosti, aby to nebylo přehnaně rizikový. Takže zkus najít rovnováhu podle svých cílů a tolerance k riziku. Každý má jinou strategii a tohle je jen takový obecný tip.

104 slov
1 minut čtení
23. 11. 2024
Adéla Říhová
Adéla Říhová