Kolik procent portfolia investovat do zlata a stříbra?
Když se zamýšlím nad svým investičním portfoliem, stále častěji se mi v hlavě objevuje otázka, kolik procent bych měl vlastně vložit do zlata a stříbra. Chci mít rovnováhu mezi bezpečnými přístavy a rizikovějšími investicemi, ale jak to nastavit správně? Zlato i stříbro jsou přece známé jako „bezpečné přístavy“ v dobách ekonomické nejistoty, takže bych rád věděl, jestli existují nějaké doporučené procenta nebo strategie, které by mi mohly pomoci. Mám slyšel, že odborníci třeba doporučují 10-15 % portfolia v drahých kovech, ale je to opravdu dostatečné? A co když trhy s drahými kovy začnou kolísat? Jaký dopad by to mělo na mé celkové portfolio? Mohou být zlato a stříbro vnímána jako ochrana proti inflaci a volatilním trhům? Jak to vlastně funguje? Nebo je lepší se zaměřit na jiné investice, jako jsou akcie nebo kryptoměny? Všechny tyto úvahy mě vedou k tomu, že bych chtěl znát názory ostatních investorů a jejich zkušenosti s tímto tématem. Co si o tom myslíte? Jaké procento zlata a stříbra by podle vás mělo být součástí rozumně diverzifikovaného portfolia?