Charts.cz/Fórum/Jak mohu použít ETF k diverzifikaci svého investičního portfolia?

Jak mohu použít ETF k diverzifikaci svého investičního portfolia?

Zajímalo by mě, jak konkrétně mohu použít ETF k tomu, abych diverzifikoval své investiční portfolio. Mám pár akcií, ale mám pocit, že by bylo dobré mít větší rozmanitost. Slyšel jsem, že ETF mohou být skvélé pro snížení rizika, ale nejsem si jistý, jak to vlastně funguje. Jak se liší ETF od běžných akcií a v čem vidíte jejich výhody? Mám na mysli různé typy ETF – například sektorové nebo globální – jak si vybrat, co by bylo pro mě nejlepší? A co třeba náklady spojené s ETF? Jak se to promítá do celkového výkonu portfolia? Rád bych věděl, jestli je lepší investovat do jednoho velkého ETF fondu nebo spíše rozložit investice do více menších ETF. A co když se trh zhorší? Jak můžu ochránit své investice, když mám v portfoliu pouze ETF? Máte nějaké tipy na konkrétní ETF nebo strategie, které vám fungovaly? Zkrátka, jak bych mohl efektivně použít ETF jako nástroj pro diverzifikaci a co všechno bych měl zvážit před tím, než do nich investuji?

166 slov
1.7 minut čtení
12. 9. 2023
Soňa Havelková
Soňa Havelková

ETF jsou fajn nástroj pro diverzifikaci, protože ti umožňují investovat do mnoha akcií nebo jiných aktiv najednou. Na rozdíl od jednotlivých akcií, kde riskuješ, že jedna špatná investice ti může pokazit celou bilanci, ETF ti rozloží to riziko. Můžeš mít sektorové ETF zaměřené třeba na technologie nebo zdravotnictví, nebo globální ETF, co pokrývají trhy po celém světě. To ti dá větší rozmanitost a stabilitu.

Když vybíráš ETF, koukni na náklady – poplatky za správu se můžou lišit a ovlivnit výnosy. Rozhodně je lepší mít víc menších ETF než jedno velké, protože tak si můžeš lépe přizpůsobit riziko a výnosy podle svých preferencí. Pokud trh klesne, ETF obvykle nepadá tak rychle jako jednotlivé akcie, ale samozřejmě je to pořád riziko. Dobré je mít nějaké ETF s nižší volatilitou nebo třeba dluhopisové ETF jako ochranu.

Pokud jde o tipy, sleduj fondy s dobrou historií a nízkými náklady. Můžeš zkusit S&P 500 ETF pro široké pokrytí trhu nebo nějaké tematické ETF zaměřené na obnovitelné zdroje nebo umělou inteligenci. Vždycky je dobrý mít plán a držet se ho, takže než skočíš do ETF, ujisti se, že víš, co chceš a jaký máš časový horizont na investice.

190 slov
1.9 minut čtení
6. 8. 2024
Eduard Matějka
Eduard Matějka

ETF jsou skvělý nástroj pro diverzifikaci portfolia. Na rozdíl od jednotlivých akcií ti umožňují investovat do celého koše aktiv, což snižuje riziko. Můžeš si vybrat sektorové ETF zaměřené na technologie, zdravotnictví nebo třeba globální ETF, které pokrývají trhy z celého světa. To ti dá větší rozmanitost, protože se nedíváš jen na pár akcií.

Co se nákladů týče, většina ETF má nízké poplatky ve srovnání s aktivně spravovanými fondy, ale i tak se můžeš setkat s transakčními náklady při nákupu a prodeji. Doporučuji koukat na TER (Total Expense Ratio), což je procento nákladů, které se ti strhává z investice.

Pokud jde o to, jestli investovat do jednoho velkého ETF nebo víc menších, záleží na tvých cílech. Můžeš mít jedno velké jako základ a k tomu pár menších pro specifické sektory nebo regiony. A když se trh zhorší, můžeš zvážit dodatečné investice do obrannějších sektorů nebo ETF zaměřených na dividendy.

Tipy? Zkus třeba S&P 500 ETF pro širokou expozici na americký trh nebo MSCI World ETF pro globální pokrytí. Klíč je mít plán a pravidelně revidovat portfolio, aby ses ujistil, že to odpovídá tvým cílům a toleranci k riziku.

185 slov
1.9 minut čtení
22. 11. 2024
Zuzana Fojtíková
Zuzana Fojtíková