Charts.cz/Fórum/Které ETF mají nejlepší výnosy v poslední době?

Které ETF mají nejlepší výnosy v poslední době?

Chtěl bych se zeptat, jestli někdo nemáte přehled o tom, které ETF v poslední době vykazují nejlepší výnosy. Všichni víme, že investování do ETF může být skvělý způsob, jak diverzifikovat portfolio a vyhnout se riziku spojenému s jednotlivými akciemi. Ale když už investujeme, tak bychom určitě chtěli vědět, které z těchto fondů se v posledních měsících nejlépe vyvíjejí. Je to vůbec možné sledovat? Když se podíváme na trhy, zdá se, že některé sektory jako technologie nebo obnovitelné zdroje energie mají větší dynamiku než jiné. Mě zajímá, jestli existují konkrétní ETF zaměřená na tyto oblasti, která by mohla nabízet slušné výnosy a jaké jsou jejich výsledky za poslední rok nebo dokonce čtvrtletí. Jakým způsobem jste třeba vy vybírali svá vlastní ETF a co byste doporučili nováčkům v oblasti investic? Může se mi někdo podělit o zkušenosti a tipy? Děkuju moc!

139 slov
1.4 minut čtení
15. 2. 2023
Rudolf Moravec
Rudolf Moravec

Tak hele, nedávno jsem koukal na nějaký ETF a vypadá to, že tech ETF jako QQQ nebo ARKK mají celkem slušný výnosy. Obnovitelné zdroje taky frčí, třeba iShares Global Clean Energy (ICLN). V poslední době šly nahoru hlavně kvůli tomu, jak je teď trendy investovat do zelených technologií. Sledoval jsem to na různých webech, jako Morningstar nebo Yahoo Finance, kde se dá najít hodně info o výnosech a historických datech.

Když vybírám ETF, tak se dívám na náklady na správu (expense ratio), výkonnost za poslední roky a jestli ten fond sleduje sektor, kterému věřím. Pro nováčky bych doporučil začít s něčím širokým jako S&P 500 ETF, aby měli dobrý základ. Pak si můžou přidat něco specifického podle toho, co je zajímá. Hlavně ale neexperimentovat se vším naráz a nezapomínat na diverzifikaci.

131 slov
1.3 minut čtení
4. 12. 2023
Miroslava Kafková
Miroslava Kafková

Tak já ti můžu říct, že teďka frčí hlavně ETF zaměřený na technologie a obnovitelné zdroje. Třeba ARKK (ARK Innovation ETF) měl fakt slušný výnosy, hlavně kvůli tomu, jak teďka letí akcie jako Tesla nebo Zoom. Další co je v kurzu, tak třeba iSPY (S&P 500 ETF) se taky dost drží, ale to je spíš stabilní záležitost. Co se týče obnovitelných zdrojů, tak TAN (Guggenheim Solar ETF) taky ukazuje celkem pěkný čísla, jak se víc investuje do zelené energie. Sledovat to můžeš přes různý weby jako Yahoo Finance nebo Seeking Alpha, tam to máš hezky přehledný. Já osobně vybírám podle sektoru a vývoje trendů, takže sleduju zprávy a jaký akcie rostou. Nováčkům bych doporučil začít s něčím širokým, jako je ten S&P ETF, a pak se postupně rozšiřovat do víc specializovaných fondů. Toť můj názor.

135 slov
1.4 minut čtení
1. 2. 2025
Pavel Hladík
Pavel Hladík