Charts.cz/Fórum/Co se vlastně stalo s DeFi během posledního poklesu trhu?

Co se vlastně stalo s DeFi během posledního poklesu trhu?

V poslední době jsme byli svědky výrazného poklesu na trhu s kryptoměnami, a přemýšlím, co to vlastně znamená pro DeFi sektor. Zajímalo by mě, jaký dopad měl tenhle propad na decentralizované finance jako takové. Viděl jsem, že ceny tokenů šly dolů a některé projekty dokonce ztratily velkou část své hodnoty. Ale co to všechno znamená pro uživatele? Jak reagovaly platformy jako Uniswap nebo Aave? Došlo k nějakým významným změnám v likviditě nebo objemu obchodování? Slyšel jsem, že někteří lidé začali vybírat své prostředky z likvidity poolů, ale je to skutečně tak dramatické? A co stabilnícoiny? Zůstaly v bezpečí, nebo i ty byly ovlivněny tímto poklesem? Také mě zajímá, jestli se objevily nové příležitosti v rámci DeFi během této krize, nebo spíš lidé utíkají do tradičnějších investic. Jak to celé vnímáte vy? Co si o tom myslíte? Mohou se DeFi projekty z tohohle dostat silnější než předtím, nebo je to začátek konce pro některé z nich? Je vůbec možné predikovat budoucnost DeFi po takovém poklesu? Děkuju za vaše názory!

168 slov
1.7 minut čtení
21. 10. 2024
Jiří Cibulka
Jiří Cibulka

Jo, ten pokles na trhu měl určitě vliv na DeFi. Ceny tokenů fakt spadly, hodně lidí začalo vybírat peníze z likvidity poolů, což vedlo k nižší likviditě a objemům obchodování na platformách jako Uniswap nebo Aave. Stabilnícoiny taky nebyly úplně v bezpečí, viděli jsme nějaké odchylky od pegů, což je dost nervy drásající. Některé projekty se zdají být na pokraji, ale jiný se snaží vytvořit příležitosti. Třeba nízké ceny mohou nalákat investory, co čekají na správný moment. Těžko říct, jestli se z toho DeFi dostane silnější nebo slabší, ale určitě tohle období vyčistí trh od těch méně kvalitních projektů. Kdo ví, co bude dál, ale něco mi říká, že DeFi má pořád potenciál, i když teď to nevypadá růžově.

119 slov
1.2 minut čtení
23. 5. 2024
Aleš Vyskočil
Aleš Vyskočil

No, ten pokles byl fakt drsný. DeFi dostalo dost zabrat, hlavně co se týče likvidity a objemu obchodování. Uniswap a Aave zažily pokles aktivit, spousta lidí začala vybírat svoje prostředky z poolů, protože prostě nechtěli riskovat další ztráty. Ty ceny tokenů klesly, což určitě lidi demotivovalo. Stabilnícoiny vypadaly jako, že jsou v pořádku, ale i ty pocítily nějaké výkyvy, hlavně co se týče likvidity na burzách. Někdo říká, že teď je příležitost nakoupit levně, ale spíš mám pocit, že hodně lidí se teď vrací k tradičnějším investicím. Může to být i dobrá lekce pro DeFi projekty, aby se posílily a zlepšily bezpečnost. Ale jestli tohle je začátek konce? Těžko říct, jak to všechno dopadne. Možná se z toho vzpamatují a vyhrají na nové vlně, nebo to prostě zpomalí rozvoj celého sektoru.

131 slov
1.3 minut čtení
6. 1. 2025
Robert Tomeš
Robert Tomeš