Charts.cz/Fórum/Může někdo ukrást moje NFT a co s tím mohu dělat?

Může někdo ukrást moje NFT a co s tím mohu dělat?

Nedávno jsem se začal zajímat o NFT a mám na své peněžence pár digitálních uměleckých děl, které by mi mohly přinést nějaký zisk. Ale teď mám trochu strach. Slyšel jsem, že někdo může ukrást moje NFT a to mě dost znepokojuje. Jak to vlastně funguje? Může hacker opravdu proniknout do mé peněženky a vzít mi nášlapné NFT? A co by se stalo, kdybych si je chtěl pojistit nebo nějak chránit? Existují nějaké bezpečnostní tipy, které bych měl dodržovat, abych minimalizoval riziko krádeže? Zajímalo by mě také, jaké jsou možnosti, pokud k něčemu takovému dojde. Můžu se nějak bránit nebo se s tím dá něco dělat? Četl jsem něco o tom, že je dobré mít dvoufázové ověřování, ale je to skutečně účinné? Jaké další kroky byste doporučili podniknout pro ochranu svých investic v NFT? A co když už dojde k útoku, mám kontaktovat policii nebo nějaké specializované organizace? Omlouvám se za všechny ty otázky, ale opravdu se bojím o své digitální majetky. Jak tedy mohu bezpečně investovat do NFT a co dělat, když dojde ke krádeži?

175 slov
1.8 minut čtení
15. 8. 2024
Romana Bártová
Romana Bártová

Jo, to je fakt problém, co se týče NFT a bezpečnosti. Hacker může ukrást tvoje NFT, pokud se mu podaří proniknout do tvé peněženky. Nejčastěji se to děje přes phishing, kdy ti pošlou falešný odkaz nebo e-mail, kde tě přimějí zadat svoje údaje. Dvoufázové ověřování je rozhodně dobrý krok, alespoň trochu to zvyšuje zabezpečení.

Další tipy jsou: používej hardwarovou peněženku, drž všechny související informace na bezpečném místě a neSdílej privátní klíče s nikým. Pokud bys k něčemu takovému přišel a tvoje NFT zmizely, můžeš zkusit kontaktovat platformu, kde jsi je koupil. Policie ti asi moc nepomůže, ale jsou i specializované skupiny zaměřené na kybernetickou kriminalitu.

Investice do NFT není špatná, ale pořád je dobrý mít na paměti rizika. Zabezpečení by mělo být na prvním místě, jinak můžeš o všechno přijít.

130 slov
1.3 minut čtení
10. 1. 2025
Jindřiška Kašparová
Jindřiška Kašparová

Jasně, krádež NFT je reálná hrozba. Většinou se to děje přes hacknutí peněženky, což může být díky slabým heslům nebo phishingovým útokům. Takže je důležité mít silné heslo a používat dvoufázové ověřování, což fakt pomáhá. Měl bys taky zvážit hardwarovou peněženku, ta je mnohem bezpečnější než online peněženka. Pokud už k něčemu dojde, můžeš kontaktovat platformu, kde jsi NFT koupil, a zkusit to nahlásit. Policie ti moc nepomůže, ale jsou i specializované skupiny, co se na kybernetickou kriminalitu zaměřují. Nezapomeň zálohovat všechny důležité informace. Ochrana tvých digitálních aktiv je fakt důležitá, tak na to dej bacha!

96 slov
1 minut čtení
28. 1. 2025
Renata Kopalová
Renata Kopalová