Co jsou vlastně REIT ETF a jak fungují?
Možná se někdo z vás už setkal s pojmem REIT ETF a říkal si, co to vůbec je a jak to funguje. Já mám pocit, že investování do nemovitostí je v poslední době hodně populární, ale do toho se člověk moc nevyzná. REIT znamená Real Estate Investment Trust, což je vlastně společnost, která vlastní, provozuje nebo financuje nemovitosti, a ETF je burzovně obchodovaný fond. Takže když to spojím dohromady, tak bych měl mít možnost investovat do nemovitostního trhu prostřednictvím ETF, což by mělo být jednodušší a bez nutnosti kupovat přímo nemovitosti. Ale jak to vlastně funguje v praxi? Jak se tyto fondy spravují a co všechno ovlivňuje jejich výkonnost? Zajímalo by mě, jestli je to dobrý způsob, jak diversifikovat portfolio bez velkých finančních prostředků, nebo jestli je to spíš past na investory. A co třeba daně nebo poplatky spojené s těmito investicemi? Může někdo osvětlit, jaký je rozdíl mezi různými typy REIT ETF a na co bych měl dávat pozor předtím, než do toho začnu investovat? Jaké jsou rizika a výhody těchto investic? Děkuji za všechny rady a tipy!