Charts.cz/Fórum/ETF vs. akciové fondy – co je lepší volba pro investory?

ETF vs. akciové fondy – co je lepší volba pro investory?

Zajímalo by mě, co si myslíte o srovnání ETF a akciových fondů. Vím, že oba tyto investiční nástroje mají své výhody a nevýhody, ale jaký je vlastně rozdíl mezi nimi z pohledu investora? Která varianta se považuje za výhodnější z hlediska nákladovosti, flexibility a dlouhodobého zhodnocení? Mám pocit, že ETF jsou často chváleny pro svou nízkou správní sazbu a možnost snadného obchodování na burze, ale na druhou stranu jsem slyšel, že akciové fondy mohou nabízet lepší výběr aktiv díky profesionálním správcům. Jaké máte zkušenosti s těmito dvěma typy investic? Měli byste doporučit ETF začátečníkům, nebo byste raději volili akciové fondy kvůli možnosti aktivního řízení portfolia? Zajímalo by mě také, jak do toho zapadá diversifikace rizika a co je pro vás osobně důležitější – nižší poplatky nebo potenciálně vyšší výnosy s akciovými fondy? Těším se na vaše názory a tipy, které by mi mohly pomoci udělat rozhodnutí.

146 slov
1.5 minut čtení
17. 12. 2023
Josef Kovařík
Josef Kovařík

Srovnání ETF a akciových fondů není úplně jednoduché, protože záleží na tom, co od investice očekáváš. ETF jsou super, protože máš nízké poplatky, můžeš je obchodovat kdykoliv během dne a většinou kopírují indexy, což je fajn pro pasivní investory. Na druhou stranu, akciové fondy nabízí něco víc – profesionální správce ti může vybrat lepší akcie a reagovat na trh, což může přinést vyšší výnosy. Jenže ty poplatky bývají vyšší a zainvestovat do nich může být složitější. Pokud jsi začátečník, ETF by mohly být lepší volba kvůli jednoduchosti a nižším nákladům. Ale pokud chceš víc zapojit do řízení a jsi ochoten platit za tohle aktivní řízení, akciový fond může být pro tebe. Diverzifikace je u obou možností důležitá, ale s ETF si to můžeš udělat i s malým množstvím peněz. Záleží tedy na tobě, co preferuješ – jestli nižší poplatky a flexibilitu nebo potenciál vyšších výnosů s aktivním řízením.

148 slov
1.5 minut čtení
20. 5. 2024
Alena Vobořilová
Alena Vobořilová

No, já si myslím, že to hodně záleží na tom, co vlastně hledáš. ETF jsou super, pokud chceš něco levného a snadno obchodovatelného. Můžeš je koupit a prodat kdykoliv během obchodního dne, což je fajn pro lidi, co chtějí mít větší kontrolu nad svými investicemi. Poplatky jsou většinou nižší než u akciových fondů, to je důležitý faktor.

Na druhou stranu, akciové fondy mají svoje kouzlo – profesionální správci ti můžou vybrat aktivum, které bys třeba sám neviděl nebo nedokázal posoudit. Můžeš mít pocit, že dostáváš přidanou hodnotu díky jejich expertíze. Ale zase platíš víc na poplatcích a není tak jednoduché s nimi manipulovat.

Diverzifikace rizika je s oběma variantami dobrá, ale ETF ti umožní rychle reagovat na trh. Takže pokud jsi začátečník a chceš si to vyzkoušet bez velkých nákladů, já bych šel do ETF. Ale pokud jsi ochotný zaplatit si za odborníka a chceš mít klidnější přístup k investicím, tak akciový fond může dávat smysl. Je to o tom, co máš radši – jestli nižší poplatky s ETF nebo potenciálně lepší výnosy u spravovaných fondů.

175 slov
1.8 minut čtení
18. 12. 2024
Lukáš Doležel
Lukáš Doležel