Charts.cz/Fórum/Jaké aktivum je nejlepší pro diverzifikaci mého portfolia?

Jaké aktivum je nejlepší pro diverzifikaci mého portfolia?

Zajímalo by mě, jaké aktiva jsou podle vás nejvhodnější pro diverzifikaci investičního portfolia. Četl jsem spoustu článků o tom, jak je důležité mít různé druhy investic, abych minimalizoval riziko a maximalizoval výnosy, ale nějak se v tom ztrácím. Mám na mysli nejen akcie, ale také možnosti jako kryptoměny, ETF fondy, komodity nebo třeba nemovitosti. Je dobré investovat do něčeho jako jsou zlato nebo stříbro, nebo spíše zkusit něco novějšího jako NFT? A co třeba nemovitosti – stojí to za to v dnešní době? Jak to vidíte vy, co byste doporučili mně jako začátečníkovi? Jaké jste měli zkušenosti s různými aktivy a které z nich vám přišly nejefektivnější pro rozložení rizika? Přemýšlím také o tom, jestli se zaměřit na stabilní dividendové akcie, nebo pokud je lepší jít do rychle rostoucích technologických firem. Jak bych měl zohlednit své vlastní cíle a časový horizont investic při výběru aktiv pro diverzifikaci? Rád bych se dozvěděl o vašich názorech a zkušenostech.

156 slov
1.6 minut čtení
2. 2. 2024
Šárka Svobodová
Šárka Svobodová

Diverzifikace portfolia je fakt důležitá, to máš pravdu. Osobně bych doporučil začít s akciemi a ETF, protože ti to dá dobrý základ. Můžeš mít akcie z různých sektorů, což pomůže snížit riziko, když jeden sektor spadne. Pak je super mít něco jako komodity – zlato nebo stříbro – jakási ochrana proti inflaci, to se hodí.

Kryptoměny jsou zajímavé, ale hodně volatilní, takže bych do toho šel jen s částí portfolia, pokud chceš riskovat.

Nemovitosti jsou taky fajn, ale dneska už to není tak jednoduchý kvůli vysokým cenám a úrokovým sazbám. Pokud se ti tohle líbí, můžeš zkusit REITs místo fyzických nemovitostí.

Co se týče dividendových akcií versus technologických firem – je dobrý mít mix. Stabilní dividendové akcie ti dají jistotu a příjem, zatímco technologické firmy mohou přinést rychlejší růst. Zvážil bych taky svůj časový horizont; pokud chceš investovat na dlouho, můžeš si dovolit riskovat víc.

Zkrátka: rozložit to mezi akcie, komodity, možná pár kryptoměn a REITs nebo nemovitosti podle toho, co tě víc zajímá. Hlavně se neboj zkoušet nové věci a učit se na vlastních chybách.

173 slov
1.7 minut čtení
25. 6. 2024
Milena Svobodová
Milena Svobodová

Diverzifikace je fakt důležitá, to máš pravdu. Podle mě je nejlepší mix různých aktiv. Akcie jsou fajn, ale určitě bych do toho přidal ETF fondy, protože ti umožňují investovat do víc firem najednou a snižují riziko. Zlato a stříbro? To je klasika, většinou se považují za bezpečné přístavy v těžkých časech. Co se kryptoměn týče, ty jsou spíš risk, ale pokud se snažíš o vyšší výnosy a jsi ochotnej snášet volatilitu, tak proč ne. Nemovitosti jsou taky dobrý, ale teď je to dost drahý a s nájmy to není jednoduchý. Rozhodně doporučuji podívat se na dividendový akcie - stabilita a pasivní příjem jsou super. A jak píšeš o technologiích, můžeš zkusit i menší startupy, ale tam je to o hodně větším riziku. Nezapomeň si říct, co vlastně chceš dosáhnout - jestli krátkodobý zisky nebo dlouhodobou stabilitu. Vždycky je dobrý začít s tím, co znáš a postupně se učit víc.

149 slov
1.5 minut čtení
29. 12. 2024
Blanka Benešová
Blanka Benešová