Charts.cz/Fórum/Kdy bych měl aktualizovat své investiční portfolio?

Kdy bych měl aktualizovat své investiční portfolio?

Mám pár otázek ohledně toho, kdy a proč bych měl aktualizovat své investiční portfolio. Zajímalo by mě, jestli je důležité provádět tyto změny pravidelně, nebo jestli je to spíš o nějakých konkrétních událostech na trhu. Například, co když dojde k výrazným změnám v ekonomice nebo na trhu s akciemi? Mělo by to nějaký vliv na moje rozhodnutí? A co když se mi některé investice nezdají tak ziskové, jak jsem původně myslel? Je dobré provést revizi, když se blíží konec roku, nebo bych měl být flexibilnější a reagovat na aktuální trendy? Jak často bych měl sledovat vývoj svých investic a v jakých případech bych měl zvážit jejich přehodnocení? Navíc by mě zajímalo, jestli máte nějaké tipy, jak efektivně sledovat výkon svého portfolia. Mohlo by být také užitečné vědět, jak zohlednit nové příležitosti, jako jsou například kryptoměny nebo NFT, v porovnání s tradičními investicemi. Jak to vidíte vy? Co byste doporučili někomu, kdo chce mít jistotu, že jeho portfolio odpovídá aktuálním podmínkám na trhu a jeho vlastním cílům?

166 slov
1.7 minut čtení
2. 9. 2024
Jiří Havlíček
Jiří Havlíček

Tak já bych řekl, že aktualizovat portfolio bys měl v několika případech. Pravidelně je dobré dělat revizi třeba každého půl nebo rok, ale pokud se v ekonomice nebo na trhu něco zásadního děje, jako krize, růst úrokových sazeb nebo obrovské propady akcií, tak to určitě nepodceňuj a koukni na to dřív.

Pokud se ti nějaké akcie nebo investice nezdají tak ziskové, jak jsi plánoval, tak je rozumné zvážit jejich prodej. Někdy se vyplatí zbavit se slabších kousků a investovat do něčeho jiného. Zvlášť teď s tím boomem kryptoměn nebo NFT. Tyhle nové příležitosti můžou vypadat lákavě, ale dej si pozor, abys nešel do rizika na úkor stabilních investic.

Sledovat vývoj portfolia bys měl pravidelně, klidně každej měsíc, ale zas ne každý den. S tím bys byl pak jen nervózní. Online nástroje ti můžou pomoct sledovat výkon a případně dostávat upozornění na změny.

Jinak je dobrý mít jasno v cílech – jestli chceš rychlý zisk nebo dlouhodobou stabilitu. Drž se toho a reaguj podle toho, co se děje na trhu. Flexibilita je důležitá.

171 slov
1.7 minut čtení
15. 8. 2024
Matěj Jirásek
Matěj Jirásek

Kdy aktualizovat portfolio? To je otázka, co se v investicích často řeší. Není to jen o pravidelných revizích, ale spíš o tom, co se děje na trhu a jak se vyvíjejí tvé cíle. Když dojde k nějakým velkým změnám v ekonomice nebo na burze, určitě bys měl přehodnotit své investice. Třeba když vidíš, že nějaká akcie, co jsi koupil, začíná padat, může být rozumné se zamyslet nad tím, jestli ji neprodat. Na konci roku je fajn udělat rekapitulaci a zjistit, jak ti portfolio fungovalo, ale nesmíš zapomínat reagovat i během roku. Sledovat vývoj investic aspoň jednou za měsíc je ideální – máš tak přehled o tom, co se děje. Co se týče nových příležitostí jako kryptoměny nebo NFT, tak je dobré mít v portfoliu různorodost, ale dávej pozor na rizika. Je to všechno hodně subjektivní a záleží na tom, jaký máš vztah k risku. Takže celkově buď flexibilní a sleduj nejen svoje investice, ale i trh.

156 slov
1.6 minut čtení
4. 11. 2024
Jarmila Machačová
Jarmila Machačová