Charts.cz/Fórum/Speciální ETF na ochranu proti inflaci?

Speciální ETF na ochranu proti inflaci?

Zajímalo by mě, jestli existují nějaké specifické ETF, které mají za cíl chránit investory před inflací. V poslední době se mi zdá, že inflace je na vzestupu a já přemýšlím, jak by bylo možné ochránit své úspory a investice před jejím dopadem. Četl jsem různé názory na to, jaké investiční strategie jsou efektivní v období rostoucí inflace, ale nevím, co si o tom myslet. Slyšel jsem například o ETF zaměřených na komodity nebo o takzvaných inflačně zajištěných dluhopisech, ale nejsem si jistý, jak to vše funguje dohromady. Mám obavy, že tradiční akciové trhy nemusí být tím nejlepším místem pro investice v takovém ekonomickém klimatu. Jaké máte zkušenosti s těmito ETF? Mohli byste doporučit konkrétní produkty nebo fondy, které jsou zaměřené na ochranu proti inflaci? Jaké faktory bych měl při výběru zohlednit? Díky za případné rady!

135 slov
1.4 minut čtení
4. 10. 2024
Blanka Hladíková
Blanka Hladíková

Existuje pár ETF, které se zaměřují na ochranu před inflací. Například ETF na komodity jsou jednou z možností, protože cena komodit často roste při inflaci. Můžeš se mrknout třeba na SPDR Gold Shares (GLD), což sleduje cenu zlata, nebo i na ETF jako Invesco DB Commodity Index Tracking Fund (DBC), co pokrývá různé komodity.

Další možností jsou inflačně zajištěné dluhopisy, což jsou vlastně dluhopisy, jejichž výnosy rostou s inflací. Třeba i iShares TIPS Bond ETF (TIP) je hodně populární. Je to dobrý způsob, jak mít část portfolia chráněnou proti inflaci.

Je dobrý taky mít na paměti, že akciové trhy mohou být v inflaci dost volatilní, ale některé sektory jako energie nebo nemovitosti se můžou vyplatit. Takže nejlepší je mít diverzifikované portfolio a nezapomínat sledovat aktuální ekonomickou situaci. Každopádně si to pořádně prozkoumej a zjisti, co ti sedí nejvíc.

136 slov
1.4 minut čtení
23. 11. 2024
David Khýr
David Khýr

Jo, inflace je teď dost diskutovaná. Určitě se dají najít ETF, co se zaměřují na ochranu proti inflaci. Například, ETF zaměřená na komodity jako zlato nebo ropa můžou být dobrý způsob, jak hedgovat proti inflaci. Tyhle komodity mají tendenci růst v hodnotě, když ceny všeho ostatního rostou. Pak jsou tady i inflačně zajištěné dluhopisy (TIPS v USA), které ti vlastně zaručují, že dostaneš zpátky víc peněz, pokud inflace vzroste. Existují ETF, které investují přímo do těchto dluhopisů, což je další možnost. Při výběru bys měl koukat na náklady fondu, likviditu a historické výkonnosti. Je dobrý si prostudovat i to, jak konkrétní ETF reagovalo v minulosti na inflaci. Takže jo, určitě máš možnosti, jen to chce trochu prozkoumat.

117 slov
1.2 minut čtení
23. 1. 2025
Aleš Klíma
Aleš Klíma