Charts.cz/Fórum/Jak začít investovat do dividendových akcií, když mám málo peněz?

Jak začít investovat do dividendových akcií, když mám málo peněz?

Přemýšlím, jak bych mohl začít investovat do dividendových akcií, ale mám jenom omezené finanční prostředky. Vím, že dividendové akcie můžou být skvělým způsobem, jak si vytvořit pasivní příjem, ale nevím, kde začít. Mám třeba jen pár tisíc korun a bojím se, že to je málo na to, abych vůbec mohl investovat. Jak vlastně fungují tyto dividendy? Jaké jsou nejlepší strategie pro investování s malým rozpočtem? Myslíte si, že je lepší investovat do několika různých akcií nebo se soustředit na jednu? A co vlastně hledat při výběru akcií, které vyplácejí dividendy? Existují nějaké platformy nebo aplikace, které doporučujete pro začátečníky, kde by se dalo snadno investovat i s menšími částkami? Jaké jsou rizika spojená s investováním do těchto akcií a jak je mohu minimalizovat? Budu vděčný za jakoukoli radu nebo osobní zkušenosti od těch, kteří už do dividendových akcií investovali a začínali s malými penězi. Jaké jsou vaše tipy a doporučení?

150 slov
1.5 minut čtení
22. 8. 2020
Jindřich Němec
Jindřich Němec

K investování do dividendových akcií s malým rozpočtem je nejlepší začít pomalu a postupně. I s pár tisíci korunami můžeš něco začít. Je dobrý nápad rozložit investice, takže místo jednoho titulu zvažíš víc akcií, což sníží riziko. Hledej firmy, které mají stabilní výplaty dividend a ideálně rostoucí tendenci. Můžeš se podívat na dividendové aristokraty, ty firmy co vyplácejí dividendy už dlouho a zvyšují je.

Co se týká platforem, doporučuji hledat brokerů, kteří umožňují investovat bez poplatků nebo mají nízké poplatky za transakce. Možná narazíš na aplikace, které umožňují investovat i s malými částkami, což je super pro začátečníky.

Rizika jsou samozřejmě vždycky – trh může klesnout, nebo firma může snížit dividendy. Proto je lepší mít diversifikované portfolio. Pokud jsi ve hře na delší dobu, měl bys být v pohodě – dividendy ti mohou pomoci přečkat i volatilitu trhu. Hlavně se nevzdávej a uč se z každého kroku. Hodně štěstí!

147 slov
1.5 minut čtení
18. 9. 2024
Bedřich Prokop
Bedřich Prokop

Taky jsem začínal s pár tisíci, takže vím, jak to je. První věc, co bych doporučil, je najít dobrou brokerskou platformu, která nemá vysoké poplatky za obchodování. Některé nabízejí možnost investovat i s malýma částkama, třeba od 100 korun. Pokud jde o dividendové akcie, hodně lidí radí rozložit investice do víc akcií, aby se minimalizovalo riziko. Ale když máš fakt málo, tak klidně můžeš začít s jednou nebo dvěma a pak přidávat další. Hlavně sleduj dividendový výnos a historii vyplácení dividend – ideální je hledat firmy s stabilními a rostoucími dividendami.

Při výběru akcií se koukni na sektor, který znáš, nebo na firmy s dobrou reputací. A nezapomeň si před investováním udělat research – zjistit si, co dělá ta firma a jak si stojí na trhu. Rizika jsou jasná – akcie můžou klesnout a dividendy se můžou snížit nebo zrušit. Dobrý způsob, jak to minimalizovat, je diversifikace a nedávat všechny peníze do jedné akcie.

Také se podívej na ETF zaměřená na dividendy. To je vlastně koš akcií a můžeš investovat do víc firem najednou. A buď trpělivý – s malým rozpočtem to chce čas a pravidelný přísun peněz pro další investice.

189 slov
1.9 minut čtení
13. 1. 2022
Milena Kotková
Milena Kotková