Charts.cz/Fórum/Které dividendové akcie jsou nejlepší pro pravidelný příjem?

Které dividendové akcie jsou nejlepší pro pravidelný příjem?

Zdravím všechny investory a nadšence do akcií! Rád bych se zeptal na něco, co mě už delší dobu zajímá. Před nějakou dobou jsem se začal více zajímat o dividendové akcie a jejich potenciál pro vytváření pravidelného příjmu. Četl jsem, že některé akcie mohou generovat slušný pasivní příjem, což zní jako skvělý způsob, jak si přivydělat. Mám však pocit, že je v tom spousta informací, a tak bych rád znal názory vás, zkušenějších. Jaké konkrétní dividendové akcie byste doporučili pro pravidelný příjem? Existují nějaké firmy, které se osvědčily a pravidelně vyplácejí dividendy? Zajímalo by mě také, jestli je lepší zaměřit se na stabilní společnosti s dlouhou historií vyplácení dividend, nebo jestli jsou i novější společnosti schopné vyplácet slušné dividendy. A co třeba riziko – jsou dividendové akcie bezpečné investice? Co si myslíte o aktuálních trendech na trhu s dividendami? Budu vděčný za jakékoli vaše tipy a doporučení, protože se chci opravdu naučit, jak efektivně investovat do dividendových akcií a zajistit si tím nějaký ten pravidelný příjem do budoucna.

167 slov
1.7 minut čtení
26. 2. 2020
Ludmila Bezděková
Ludmila Bezděková

Takže, pokud hledáš dividendové akcie pro pravidelný příjem, doporučil bych se podívat na společnosti jako je Johnson & Johnson, Procter & Gamble nebo Coca-Cola. Tyhle mají dlouhou historii vyplácení dividend a většinou zvyšují svoji dividendu i v těžkých časech. Stabilní firmy s historií jsou často bezpečnější volba, protože víš, že mají nějaký základ a nejsou to jen nováčci.

Novější firmy taky mohou být zajímavé, ale tady je větší riziko, že nemusí být schopné udržet vyplácení dividend. Je dobré se dívat na ukazatele jako payout ratio – to ti ukáže, jak moc zisků firma používá na dividendy. Co se týče rizika, nikdy není jistota, ale kvalitní dividendové akcie mohou být dobrá volba pro pasivní příjem.

Trendy teď? Tak spousta lidí se zaměřuje na udržitelnost a ESG faktory, takže firmy, co investují do ekologických projektů, mohou mít v budoucnu výhodu. Ale zase – nebuď jen slepě za trendy, důležité je dělat vlastní výzkum.

150 slov
1.5 minut čtení
15. 10. 2024
Jitka Košťálová
Jitka Košťálová

Takže k dividendovým akcím. Pro pravidelný příjem fakt doporučuji koukat po stabilních firmách, co mají dlouhou historii vyplácení dividend. Třeba společnosti jako Johnson & Johnson, Coca-Cola nebo Procter & Gamble si na dividendách opravdu zakládají a pravidelně je zvyšují. Na druhou stranu, novější firmy jako třeba některé technologické společnosti taky začínají vyplácet dividendy, ale tam je to trochu riskantnější, protože nemusí mít tak stabilní cash flow.

Dále se zaměř na dividendový výnos a také na poměr výplaty – ideálně by neměl být moc vysoký, aby firma měla prostor pro růst a případné zvýšení dividend. Co se týče rizika, tak samozřejmě, investice do akcií s sebou nese riziko, ale pokud si vybereš solidní firmy, tak by to mělo být v pohodě. Aktuální trend je taky zajímavý – hodně lidí se teď přiklání k ESG investicím, takže firmy zaměřující se na udržitelnost začínají víc vyplácet dividendy. Důležité je diversifikovat a nesázet všechno na jednu kartu. Takže držím palce ve tvém investování!

158 slov
1.6 minut čtení
11. 7. 2021
Dana Krejčíková
Dana Krejčíková