Charts.cz/Fórum/Kolik procent z portfolia bych měl dávat do kryptoměn?

Kolik procent z portfolia bych měl dávat do kryptoměn?

Uvažuju o svém investičním portfoliu a přemýšlím, kolik procent bych měl alokovat do kryptoměn. Zajímá mě, jestli existují nějaké doporučené hodnoty, nebo jestli je to spíš individuální záležitost. Slyšel jsem, že někteří investoři dávají do kryptoměn třeba 5%, jiní zase klidně 20% nebo i víc. Jak to vlastně je? Jak se určuje ta správná částka? Měl bych brát v úvahu svou toleranci k riziku, nebo by to mělo být víc podle toho, kolik chci vydělat? Je dobré mít v portfoliu stabilní měny jako Bitcoin a Ethereum, nebo se mám podívat i na méně známé altcoiny? Zajímá mě také, jak si rozdělit investice mezi kryptoměny a tradiční aktiva jako akcie a reality. Je lepší mít diverzifikované portfolio, nebo se zaměřit na jednu oblast? Například když vidím, jak kryptoměny často kolísají, mám se obávat o svou investici, pokud dám do nich větší část? Také bych rád věděl, jestli jsou nějaké obecné trendy nebo doporučení od zkušenějších investorů. Jak moc by měly ovlivnit mé rozhodnutí aktuální tržní podmínky a novinky ve světě kryptoměn? A co když se rozhodnu později navýšit svůj podíl v kryptoměnách – je lepší to udělat teď, když je trh tak volatilní, nebo čekat na stabilnější období? Rád bych slyšel názory ostatních na toto téma.

205 slov
2.1 minut čtení
27. 12. 2021
Jaroslav Kotek
Jaroslav Kotek

Když přemýšlíš, kolik dát do kryptoměn, tak to záleží hlavně na tom, jak moc jsi ochotnej riskovat. Obecně se doporučuje mít třeba 5-10% v kryptu, ale jsou lidi, co jdou i na 20% nebo víc. Když vezmeš v úvahu volatilitu kryptoměn, je dobrý mít v portfoliu i stabilnější aktiva jako akcie nebo reality.

Diverzifikace je klíčová – místo toho, abys všechno hodil do jednoho altcoinu, je lepší rozložit to mezi Bitcoin, Ethereum a pár dalších projektů. Vždycky sleduj tržní podmínky a novinky, protože ty můžou ovlivnit tvoje rozhodnutí. A pokud se rozhodneš navýšit investice, zvaž, jestli je momentálně dobrá doba – trh se může chovat dost divoce.

Hlavně si dej pozor na své investice a přizpůsob si strategii podle toho, jak se cítíš. Každý má jinou toleranci k riziku a to je úplně v pohodě.

133 slov
1.3 minut čtení
8. 11. 2023
Věra Šimůnková
Věra Šimůnková

Dobrý den, to je fakt dobrá otázka. Co se týče procenta do kryptoměn, záleží hlavně na tvé toleranci k riziku a investičních cílech. Někdo radí 5-10 % pro začátečníky, aby se neexponovali moc, jiní jdou klidně na 20 % nebo víc, pokud mají zkušenosti a víc peněz. Bitcoin a Ethereum jsou stabilnější, ale altcoiny můžou mít větší potenciál, i když s větším rizikem.

Diverzifikace je určitě důležitá – nemít všechno v jednom pytli. Můžeš zkusit kombinaci kryptoměn a tradičních aktiv jako akcie nebo reality, to ti pomůže vyvážit riziko. Co se týče volatility, tak to je u kryptoměn normální, ale když máš dlouhodobý pohled, tak se s tím dá žít.

Když přemýšlíš o navýšení podílu v kryptoměnách, možná je lepší počkat na klidnější období, ale na druhou stranu, někdy je dobré nakupovat v poklesu. Rozhodně bys měl sledovat trh a novinky kolem kryptoměn, mění se to hrozně rychle. Na závěr – poslouchej intuici a nezapomínej na dobrou strategii!

156 slov
1.6 minut čtení
17. 3. 2023
Monika Coufalová
Monika Coufalová