Charts.cz/Fórum/Jaké jsou nejlepší dividendové akcie pro pravidelný příjem?

Jaké jsou nejlepší dividendové akcie pro pravidelný příjem?

Zdravím všechny, poslední dobou se hodně zajímám o investice a chtěl bych se zaměřit na dividendové akcie. Mám v plánu vytvořit si nějaký stabilní zdroj příjmu a dividendy mi přijdou jako skvělá cesta, jak toho dosáhnout. Jenže mám pocit, že na trhu je tolik různých možností, že si nejsem jistý, které akcie by pro mě mohly být ty nejlepší. Rád bych slyšel vaše názory nebo zkušenosti s nejlepšími dividendovými akciemi, které nabízejí pravidelný příjem. Jaké společnosti doporučujete sledovat? Myslíte, že je lepší investovat do velkých zavedených firem, nebo bych měl zvážit i menší společnosti s potenciálem růstu vyplácení dividend? Jaké faktory bych měl brát v úvahu při výběru těchto akcií? A co třeba aktuální situace na trhu? Ovlivňuje to nějak dividendy? Každý tip nebo doporučení by mi moc pomohlo. Díky moc!

131 slov
1.3 minut čtení
8. 10. 2024
Lukáš Doležel
Lukáš Doležel

Tohle téma je fakt zajímavý. Pokud jde o dividendové akcie, tak bych doporučil kouknout na stabilní firmy jako Coca-Cola, Johnson & Johnson nebo Procter & Gamble. Tyhle společnosti mají dlouhodobou historii vyplácení dividend a často je zvyšují. Je dobrý dívat se i na sektory jako utility nebo telekomunikace, tam většinou najdeš solidní dividendy.

Menší firmy můžou mít potenciál, ale často jsou rizikovější. Taky se vyplatí sledovat payout ratio, aby ses ujistil, že firma nevyplácí víc, než si může dovolit. Aktuální situace na trhu ovlivňuje dividendy, hlavně pokud je recese nebo ekonomické problémy, firmy můžou být nuceny snížit nebo zastavit vyplácení. Takže se určitě dívej na ekonomický výhled a jak si firmy stojí v těžkých časech.

Pokud chceš pravidelný příjem, diverzifikace je klíčová. Míchej velké zavedené firmy s pár menšími, abys měl vyvážené portfolio. Hodně štěstí s investicemi!

135 slov
1.4 minut čtení
6. 2. 2025
Karel Paleček
Karel Paleček

Když se díváš na dividendové akcie, určitě bys měl zvažovat stabilní a zavedené firmy, co mají historii vyplácení dividend. Třeba společnosti jako Coca-Cola, Procter & Gamble nebo Johnson & Johnson jsou známé tím, že pravidelně vyplácejí stabilní dividendy. Je fajn sledovat i firmy, které mají tzv. dividendový aristokrat – ty, co zvyšují dividendy alespoň 25 let v řadě.

Z menších firem bych doporučil sledovat třeba některé REITs (real estate investment trusts) nebo utility firmy, co často mívají vyšší výnosy. Ale bacha – u menších firem je větší riziko a můžeš narazit na problémy s udržitelností dividend.

Při výběru je důležitý taky poměr vyplacené dividendy k zisku, abys věděl, jestli si to firma může dovolit. A jak říkáš, trh teď dost kolísá, takže sleduj ekonomické ukazatele a obecně situaci, protože to může ovlivnit i schopnost firem vyplácet dividendy. Vždycky je dobrý mít diverzifikaci v portfoliu – nesázej všechno na jednu kartu.

148 slov
1.5 minut čtení
7. 2. 2025
Hana Matoušková
Hana Matoušková