Charts.cz/Fórum/Jak dlouho bych měl držet dluhopisy v portfoliu?

Jak dlouho bych měl držet dluhopisy v portfoliu?

Zajímalo by mě, jak dlouho bych měl mít dluhopisy v portfoliu. Slyšel jsem, že dluhopisy jsou skvělou volbou pro stabilitu a příjem, ale co se stane, když je budu držet příliš dlouho? Jak ovlivňuje doba držení dluhopisů výnosy a riziko? Mám se na ně dívat jako na krátkodobou investici, nebo je lepší je mít jako součást dlouhodobé strategie? A co třeba úrokové sazby - jak je to s nimi, když se změní, ovlivní to moje rozhodnutí o délce držení? Vím, že různé typy dluhopisů mohou mít různé parametry, ale jak to vše funguje dohromady? Co se stane, když se v ekonomice objeví recese nebo inflace? Je lepší mít část portfolia v akciích a část v dluhopisech, nebo bych měl zůstat jen u jednoho? Děkuji za všechny rady a názory!

129 slov
1.3 minut čtení
23. 12. 2022
Bohuslav Dunka
Bohuslav Dunka

No, to je fakt těžká otázka. Když máš dluhopisy v portfoliu, tak záleží na tom, co od nich očekáváš. Pokud hledáš stabilitu a příjem, tak je fajn mít je dlouhodobě. Ale jak říkáš, když je budeš držet moc dlouho, můžeš se dostat do situace, kdy ti budou klesat výnosy kvůli zvyšujícím se úrokovým sazbám. Třeba když centrální banka zvedne úrokové sazby, ceny stávajících dluhopisů jdou dolů. Takže je dobrý sledovat ekonomiku a být flexibilní.

V recesi většinou dluhopisy fungují líp než akcie, ale inflace může snížit jejich reálné výnosy. Mít mix akcií a dluhopisů je obecně rozumné, protože to vyvažuje riziko a může ti to pomoct procházet různýma trhama. Takže spíš bych to viděl jako součást dlouhodobé strategie, ale s občasným přehodnocením podle situace na trhu.

125 slov
1.3 minut čtení
27. 9. 2021
Luboš Skála
Luboš Skála

Když uvažuješ o dluhopisech, záleží dost na tvém investičním horizontu. Pokud chceš stabilní příjem a nižší riziko, tak je fajn mít je dlouhodobě v portfoliu, třeba 5-10 let. Ale pokud je budeš držet moc dlouho, můžeš ztratit příležitost, když úrokové sazby vzrostou. To by ohrozilo hodnotu tvých dluhopisů, protože novější dluhopisy s vyššími sazbami budou atraktivnější.

Pokud se objeví recese nebo inflace, může to ovlivnit výnosy z dluhopisů. V recesi bývá poptávka po dluhopisech větší, takže ceny rostou. Naopak v inflaci si musíš dávat pozor, protože výnosy nemusí pokrýt rostoucí ceny.

Obecně je dobré kombinovat akcie a dluhopisy v portfoliu, abys měl vyváženost mezi stabilním příjmem z dluhopisů a potenciálními vyššími výnosy z akcií. Takže místo toho, abys se upnul jen na jedno, ber to jako mix pro různé ekonomické podmínky.

131 slov
1.3 minut čtení
8. 3. 2022
Martin Bureš
Martin Bureš